Bild
Nästa artikel
Oasen Rømø - en ställplats som slår det mesta

Oasen Rømø - en ställplats som slår det mesta

DANMARK

Det är spännande att följa nyhetsflödet, i synnerhet när man ser platser som så väsentligt avviker från det vanliga. Den här gången gäller det en dansk ställplats som passande nog heter Oasen. Att den är extra populär lär inte förvåna, det räcker med att se Oasens drönarbild.

En anlagd damm med bilarna på grusunderlag i en cirkel runt omkring och gräs mellan platserna. Allt placerat på en ö, Rømø, Danmarks sydligaste ö i Nordsjön bara tre kilometer norr om den mer namnkunniga tyska ön Sylt. Rømø förbinds dessutom med fastlandet genom en nio kilometer lång väg på en bank som på fastlandet utgår ifrån Skærbæk. Långt ifrån de vanliga ställplatsernas rader av bilar på en platt yta på fastlandet utan någon speciell charm. Dessutom med cykelavstånd till havet och orter med restauranger om områdets bageri, butik och krog inte räcker för dina behov. I omgivningen finns Nordeuropas bredaste sandstrand i Lakolk och Sønderstrand. Visst passar namnet Oasen extra bra på en plats som denna?

När vi skrev om First Camps satsning på Rømø, som har en hundraårig historia som badparadis, beskrev vi Lakolk som den största och bästa stranden som erbjuder såväl utmärkt sand som aktiviteter som windsurfing och beach-volley. Landskapet växlar mellan sanddyner, hedar och kärr och erbjuder rika möjligheter för både cykling och promenader i en miljö med både rikt växt- och djurliv. Vill man gå på organiserade vandringar erbjuds guidade turer och tidvattnet skapar dessutom ett naturfenomen som kallas "Black Sun".

Ställplatsen öppnades 2014 men de 28 platser som fanns då blev snabbt konstant belagda. Det blev snabbt fler och idag finns det 170 väl tilltagna platser även om inte alla ligger runt de två dammarna. Runt den nya anlagda dammen står de 75 husbilarna i två cirklar och där är platserna extra stora och även längre husbilar har gott om plats. Platserna räckte ändå inte så det anlades även en mer traditionell yta. Den norska tidningen Bobilverden har skrivit mer utförligt om ställplatsen här.


Med det här upplägget är det inte konstigt att den rankas som "Top-Platz" sedan 2015.

Priset ligger på 110 DKK (cirka 135 SEK) per natt och du betalar med kreditkort och då reserveras ytterligare hundra danska kronor för kostnader från servicebyggnaden. När du checkar ut debiteras det exakta beloppet för eventuella duschar och annat, en dusch debiteras med sju kronor och samma belopp gäller för påfyllning av 80 liter färskvatten medan grå och svartvattentömning ingår i grundavgiften.

Oasen är öppen året runt men under lågsäsong stängs platserna runt den nya dammen för att spara underhållskostnader för den servicebyggnad som hör ihop med den. Skulle de färre platserna inte räcka till öppnas hela anläggningen, allt för att kunna hålla en lägre avgift.

Här hittar du ställplatsens hemsida, GPS är N55°05’37’’, E08°32’26’’
Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.