Bild
Nästa artikel
Restips: Baux de Provence

Restips: Baux de Provence

FRANKRIKE

Provence, detta mytomspunna område i sydöstra Frankrike som omsjungits många gånger men alltid med en magisk känsla. Här finns fantastiska byar i en natur som svårligen låter sig beskrivas och så grottan i Baux de Provence. En plats ingen husbilsturist ska missa!

Vi åker genom ett böljande och bitvis bergigt landskap där grönskan slår emot oss som en vägg. Vi kanske kommer från Gorges du Verdon eller Route Napoleon, vägar ingen bör missa. Södra Tyskland ligger inom räckhåll med fantastiska Moseldalen, även det ett område som står högt på önskelistan.

Men nu njuter vi av det fantastiska Provence, åker på den böljande vägen och ser byarna ligga och lapa sig på bergstopparna. Strax söder om oss ligger Arles, inte heller är vi långt från Marseilles vid Medelhavskusten. Vi närmar oss Baux de Provence, en av de många byarna, eller ska vi kanske hellre säga de små städerna. Byn liknar på sätt och vis alla andra, typiskt fransk, små restauranger med underbar mat och vin från de många vingårdarnas sluttningar. Lite lat skulle man kunna säga att byn ligger där men strax ska vi uppleva något mycket speciellt. Vi ska till en grotta som inte liknar någon annan och kommer att fylla oss med beundran.
 
Till skillnad mot andra grottor, som Grotti di Frassasi eller Hinterbrühl, är det här inte en naturlig formation. Den har skapats när enorma mängder sten har brutits för att hamna i områdets slott och när vi kommer in upplever vi inte det hela som något särskilt märkvärdigt. Men det ska snart komma att ändra sig. Det speciella är ljusshowen Carrières de Lumières som har olika teman från år till annat. Men de har en sak gemensamt, genom ljusshowen hamnar vi mitt i en illusion där vi förflyttas från den ena miljön till den andra och blir fångade mellan dröm och verklighet. Att vi bara befinner oss i en kal grotta går inte att tro. Och ingen av oss kommer att gå oberörd därifrån och det finns ingen annanstans att uppleva något liknande.


Grottan med sin ljusshow är inte alltför känd vilket är lite synd. För en sak är säker, vem som än besöker platsen blir djupt imponerad men så är det i Provence. Oavsett om det gäller naturen, byarna eller den här grottan.

Vi lämnar Baux de Provence på den smala vägen genom kalkstensformationerna innan byn med dess gamla bebyggelse som huggits in i klipporna försvinner i backspegeln. Baux de Provence har en charm och stil som vi bara ser i Frankrike och just den här byn kommer ingen som varit här att glömma.
Var?

Baux de Provence ligger efter väg 27 nordost om Arles, precis där vägen delar sig mellan väg 27 och väg 27A

GPS: N43°44'38", E4°47'49"

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.