Bild
Nästa artikel

Restips: Örnnästet, Berchtesgaden

TYSKLAND

Berchtesgaden är mer känt under namnet Örnnästet. Här vid foten av Tysklands tredje högsta berg, Watzmann, tar scenerierna andan ur de flesta och är du historieintresserad är platsen ett måste.

Det betagande landskapet i Berchtesgaden vid foten av Tysklands tredje högsta berg, Watzmann, med en höjd av 2713 meter tar andan ur de flesta. Det är inte svårt att förstå att denna plats blivit populär bland samhällseliten oavsett om dessa, som i mitten av 1800-talet, var kungar eller 100 år senare partieliten i nazistpartiet. Det är här du hittar, utöver de kungliga palatsen, det legendomspunna Örnnästet, Berghof, på berget Kehlstein som är 1834 meter högt och det är inte svårt att förstå att detta blev ett paradis för Hitler och imponerade stort på hans gäster. Som kuriosa kan nämnas att Hitler fick detta i present på hans 50-årsdag 1939 men kom att rivas 1953. Bland andra var Chamberlain här och bodde på det år 2006 rivna hotellet Berchtesgadener Hof Hotel där nu ett besöksvärt museum, Haus der Berge, finns. Men det finns typiska nazistiska byggnadsverk kvar som exempelvis järnvägsstationen med sin lounge för Hitler och hans gäster. Men det mesta från nazi-epoken är nu borta även om du fortfarande kan hitta några enstaka platser.

Vi är i Bayerska alpernas underbara landskap och överallt på vägen hit, oavsett varifrån du kommer, kommer du att vara imponerad. Men just här är det ytterligare lite extra. Det är bara 3 mil till Salzburg och knappa 20 mil till München. Söder om dig breder nationalparken Berchtesgaden ut sig mellan 2 parallella dalar. Där finns även glaciärsjön Königssee och denna park får inte missas.

Berchtesgaden dateras till 1102 då den först omnämns för sitt salt och mycket av stadens rikedomar baserar sig på att saltgruvorna har kunnat förse staden med en så eftertraktad vara att pengarna bara strömmat in. Den första saltgruvan öppnades 1517 och staden var självständig ända till 1803. Men rikedom väcker ofta avund och såväl fransmän som Salzburg försökte ta kontroll över staden. Det var dock Bayern som gick segrande ur striden och 1810 tog kommandot här. Efter andra världskriget lade amerikanarna beslag på området och inte förrän 1995 återlämnades det till Bayern. Under efterkrigstiden tjänade området som rekreationsplats för de i Tyskland stationerade allierade trupperna men det legendomspunna General Walker Hotel, tidigare Platterhof, revs 1996. Här finns ett mycket intressant museum, förvånande nog Tysklands enda som berättar en sammanhängande historia om hela andra världskriget.

Platsen andas som de flesta förstår historia. Men det är det betagande landskapet som idag är det väsentliga. Det är en av Tysklands vackraste platser och skall absolut besökas om du är i närheten. Kanske därför som kungligheter fortfarande har palats kvar i området. Men du får som jag tidigare påpekat inte missa nationalparken men den tar jag upp separat.

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.