Nästa artikel
Restips: Burg Ehrenbreitstein
TYSKLAND

Restips: Burg Ehrenbreitstein

Publicerad 7 mars 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Deutsches Ecke, omsjunget i tyska sånger som Die Wacht am Rhein, har ett svårslaget läge där Rhen och Mosel flyter samman. Denna viktiga militära plats är idag ett svårslaget turistmål och en självklarhet när du är i trakterna.

Uppe på på den 118 meter höga höjden med magnifik utsikt mot Deutsches Ecke ligger Burg Ehrenbreitstein som är Europas näst största i sitt slag. Här i Koblenz byggdes från 1500-talet det som skulle bli omtalat som Fortress Koblenz, som ska förstås som ett område med fort runt den viktiga knutpunkten vid Rhen och Mosel men inte staden Koblenz eller Burg Ehrenbreitstein i sig. Den nuvarande borgen Ehrenbreitstein byggdes mellan åren 1817 och 1828. Det här var sånär som på Gibraltar, Europas viktigaste militära punkt och försvarsanläggningarnas proportioner är därefter och försvarsanläggningar på platsen kan härledas ända tillbaks till 1000-talet. De allra senaste arkeologiska fynden visar på att platsen varit bebodd ända sedan Kristi födelse.

Ehrenbreitstein försvarades av upp till 1200 soldater och kom att tjäna som försvarsanläggning till 1890 och har en mycket intressant historia. Här i gränstrakterna till Frankrike har länderna historiskt kämpat om herraväldet och även i både första och andra världskriget var platsens betydelse viktig. Platsen skulle kräva ett helt års belägring av fransmännen 1798 innan platsen kunde erövras, något som visar hur strategiskt viktig den är.

Upp till Ehrenbreitstein kan du ta Europas längsta linbana, 850 meter, över den övre mellandalen i Rhen. Här åker över tre miljoner besökare i glasade korgar och får en spektakulär utsikt över den UNESCO-klassade delen av Rhendalen i Rheinland-Pfalz, inte minst om du har mod att ta den som även har golvet i glas. En sak är säker, när du är uppe i borgen får du en fantastisk upplevelse över Rhendalen och det här är en borg som du kan se fram emot att se.

I borgen hålls en rad evenemang. Titta på deras hemsida för de senaste uppdateringarna om dessa.

Var?
Vid Deutsches Eck, där Mosel ansluter till Rhen vid Koblenz. GPS: N50°21′54″, E7°36′55″

Det finns ett 20-tal ställplatser i Koblenz. Titta igenom listan på dessa eller kolla på den vi tittat på här. GPS till denna är N 50°20'51", E 07°30'28

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.