Bild
Nästa artikel
Restips: Julmarknaden i Lübeck

Restips: Julmarknaden i Lübeck

TYSKLAND

Historiska byggnader belysta med tusentals kulörta lampor till doften av pepparkakor och glögg i de mysiga gränderna. Som ingen annanstans är jultraditionen så närvarande som i Lübeck!

Lübeck har en särställning bland Tysklands många städer som håller traditionell julmarknad. Här är julen extra närvarande med sammanlagt nio olika marknadsplatser vilket innebär att du kan vandra runt och se julen med olika inriktning. Det är kanske därför som Lübeck så ofta benämns som julmarknadernas julmarknad och den bästa som finns i norra Europa. Alltsammans i en miljö som är världsarvsklassad. På kvällen lyser 275.000 lampor upp gamla staden med mottot "Lübeck lights" och bäddar in den gamla staden i ett fantastisk ljus.

Denna mängd av festliga lampor, julstjärnor och dekorerade granar trollar fram en förförisk känsla i staden och inbjuder till att ta en lugn promenad genom den traditionella julmarknaden runt rådhuset på gågatan och på Koberg. I den klara vinterluften doftar det av brända mandlar, glögg, örter, läckra sötsaker och korv från över 150 stånd med julpynt, leksaker och massor av presentidéer. Lübecks julmarknad, som omnämns i text första gången redan 1648, är en av höjdpunkterna i hansastaden och erbjuder ett unikt alternativ till den annars så hektiska julruschen.

I Lübeck är julen långt ifrån bara barnens högtid även om det ordnas mycket aktiviteter med inriktning just på dessa som julbak, ett tåg för barnen och en mängd andra aktiviteter.

På Koberg hålls en marin marknad, där fisk, rom, tunnor och fisknät påminner dagens besökare om stadens hansatradition.

Den historiska julmarknaden på gården till kyrkan St Mary bjuder in till en än lugnare medeltida atmosfär på en liten resa till en svunnen tid. Till den imponerande tegelbakgrunden av St Marys kyrka syns koppar- och silversmeder, plåtslagare och andra hantverkare som tävlar om din uppmärksamhet samtidigt som det på scenen erbjuds högklassig underhållning med jonglörer och musiker i historiska dräkter. Det är extra mysigt på kvällarna, när veden sprakar i brasorna till tonerna av medeltida musik medan du låter dig värmas upp av en kopp mjöd.

Lübeck erbjuder en julmarknad som du sent kommer att glömma!

Ställplats hittar du här och marknaden håller öppet dagligen från den 29 november

Taggar: Restips
Restips: Julmarknaden i Lübeck
Restips: Julmarknaden i Lübeck
Restips: Julmarknaden i Lübeck

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.