Nästa artikel
Restips: Miljödekal för Tyskland
TYSKLAND

Restips: Miljödekal för Tyskland

Publicerad 20 april 2016 (uppdaterad 25 maj 2017)
Ska du åka in i Tysklands städer krävs ofta en speciell dekal som du behöver skaffa i förväg. Här får du reda på hur det fungerar och var de beställs.

För att få köra personbilar, lastbilar och bussar i flera tyska städer som infört miljözoner, ”Umweltzonen, krävs sedan år 2008 en dekal som sätts fast på vindrutan. Dekalen heter ”Feinstaubplaketteoch visar att bilens partikelutsläpp understiger en viss nivå. 

Plaketten gäller för fordonet och den behöver inte förnyas exempelvis årsvis. Om fordonet får ett annat registreringsnummer (exempelvis en direktimporterad husbil) måste dock märket förnyas, likaså om framrutan där märket appliceras behöver bytas av någon anledning.

Målet med denna miljöåtgärd är att reducera koncentrationen av skadliga utsläpp. Fordon som saknar miljödekal får inte färdas i miljözonerna. Utebliven eller ej giltig dekal medför böter och eventuellt bärgning från området, detta gäller även för alla utlandsregistrerade fordon. 

Miljödekalen kan beställas av DEKRA Quality Management i Sverige. Tid för handläggning, beslut och leverans är ungefär 3-5 dagar. Priset för svenskregistrerade fordon är 185 kronor inklusive moms och frakt. 

Fordon från övriga Norden betalar 325 kronor inklusive moms och frakt. För vidare information om regler och beställning se: www.dekra-automotive.se/en/miljodekaler.

Så här ser skylten ut efter vilken det krävs en plakett

De färger som finns på tilläggstavlan är de som är tillåtna, i det här fallet får du inte passera med en röd plakett. "Frei" betyder "fri" men förstås bättre med "tillåten"

53 städer har "umweltzone". Här är de platser du behöver plaketten, uppdaterad 2016-04-01.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.