Bild
Nästa artikel
Restips: Miljödekal för Tyskland

Restips: Miljödekal för Tyskland

TYSKLAND

Ska du åka in i Tysklands städer krävs ofta en speciell dekal som du behöver skaffa i förväg. Här får du reda på hur det fungerar och var de beställs.

För att få köra personbilar, lastbilar och bussar i flera tyska städer som infört miljözoner, ”Umweltzonen, krävs sedan år 2008 en dekal som sätts fast på vindrutan. Dekalen heter ”Feinstaubplaketteoch visar att bilens partikelutsläpp understiger en viss nivå. 

Plaketten gäller för fordonet och den behöver inte förnyas exempelvis årsvis. Om fordonet får ett annat registreringsnummer (exempelvis en direktimporterad husbil) måste dock märket förnyas, likaså om framrutan där märket appliceras behöver bytas av någon anledning.

Målet med denna miljöåtgärd är att reducera koncentrationen av skadliga utsläpp. Fordon som saknar miljödekal får inte färdas i miljözonerna. Utebliven eller ej giltig dekal medför böter och eventuellt bärgning från området, detta gäller även för alla utlandsregistrerade fordon. 

Miljödekalen kan beställas av DEKRA Quality Management i Sverige. Tid för handläggning, beslut och leverans är ungefär 3-5 dagar. Priset för svenskregistrerade fordon är 185 kronor inklusive moms och frakt. 

Fordon från övriga Norden betalar 325 kronor inklusive moms och frakt. För vidare information om regler och beställning se: www.dekra-automotive.se/en/miljodekaler.

Taggar: Restips

Kommentarer

#1
Åke Jonsson
2015-06-17 10:16

Hej.
Det räcker inte i alla sammanhang med en dekal från Dekra. Det blev vi varse när vägmyndigheten i Österrike utfärdade en straffavgift på 240 Eur. Anledningen var att det inte stod i vårt reg-bevis någon Euro-klassning. Vi har en dekal från Dekra med klass 4, men det fick vi veta för sent att det inte räckte. Trots att vi fick ut en Go-box vid gränsen.
Anledningen till att det inte står någon euro-klass i vårt reg-bevis är, enligt Transportstyrelsen, att det inte fanns krav på detta år 2008. Det år vår bil är ifrån. Det har tydligen funnits tidigare och senare, men inte då.
Trots att vi fått intyg från tillverkaren, Renault o Dethleffs, att fordonet skall klassas i Euro 4, vägrar TS att skriva in det i ett nytt reg-bevis, som kompletterande uppgifter. Enda anledningen är att kravet inte fanns år 2008!?!
Snacka om moment 22: För att hamna i rätt tariff kräver Österrike ett intyg från TS / TS vägrar att utfärda det intyg som krävs / Vi kan inte betala rätt avgift i Österrike.
Vad som händer i andra miljözoner, i andra länder, som inte accepterar Dekras dekal vet jag inte ännu. Och hoppas slippa råka ut för.
Att hoppas på att TS skall kliva ner från sina höga hästar, och släppa på prestigen och serva den målgrupp de är satta att administrera, är nog för mycket att hoppas på.

// Åke i Älvsjö

#2
milu02
2016-04-22 19:29

Går precis lika bra att beställa miljödekalen direkt från Tyskland för 6€. Bifoga ett foto på ditt registreringsbevis där miljöklassen står så har du dekalen i brevlådan inom en vecka. Beställ på https://www.berlin.de/labo/mobilitaet/kfz-zulassung/feinstaubplakette/sh...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.