Nästa artikel
Restips: Nationalparken Jasmund
TYSKLAND

Restips: Nationalparken Jasmund

Publicerad 8 februari 2014 (uppdaterad 4 oktober 2021)
Kalkstensklippor förknippar nog de flesta med Dover och Calais men även i norra Tyskland och Danmark finns dessa spektakulära platser. Missa inte Jasmund när du åker till Tyskland!

De upp till 161 meter höga vita kalkstensklipporna reser sig majestätiskt ur havet. Vi är på Rügen, vid Tysklands Östersjökust, och njuter av den världsarvsklassade nationalparken Jasmunds skönhet som gett upphov till namn som den 118 meter höga Kungatronen i beskrivningen av dessa nakna, vita berg. Klipporna befinner sig dock i ständig förändring på grund av naturlig erosion. En av de mest omtalade och natursköna partierna, Wissover klinken, rasade 2005 ner i Östersjön. Men bakom dessa natursköna klippor breder en ursprunglig strandskog ut sig i nationalparken där unika växter och djur huserar.

Många som kommer med färjan till Sassnitz tar sig tyvärr inte omaket att börja med att åka norrut, semestern hägrar och resmålen till den ligger nästan undantagslöst söderut vilket innebär att man missar denna pärla i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Vitsen med vårat mobila boende är ju annars att du ska kunna njuta av att röra på dig just i den takt du själv önskar.

Naturen här är ovanlig orörd för att vara i vår del av Europa. Fram till 1989 var det inte möjligt att åka fritt i dåvarande DDR, i synnerhet inte i detta militärstrategiskt viktiga område, och efter murens fall skyddades området redan 1990 för att det skulle kunna behålla sin unika karaktär. En viss kultivering sker dock för att hålla bokskogen öppen och UNESCO-klassningen kom först 2011 då de klassade Jasmunds gamla bokskog som extra skyddsvärd. Har du inte haft förmånen att uppleva en bokskog tidigare ska du absolut inte missa möjligheten när du är här då gamla orörda bokskogar är sällsynta.

I parken finns ett turistcentrum som du inte bör missa. Här får du en god insikt i områdets ursprung och historia i en 2000 kvadratmeter stor utställning. Det finns en bio där det visas en kortare film om parken i fågelperspektiv, och det är en fascinerande upplevelse. Här hittar du mycket information om vandringsleder och upplevelseaktiviteter. Aktuell aktivitetskalender hittar du här. Camping och ställplatser, finns ett flertal, har de också information om.

Du kan fördjupa dig ytterligare på Jasmunds hemsida som du hittar här (på tyska).

Var?

Norr om Stralsund, på halvön som sticker ut norrut i Östersjön. Strax öster om forna gränsen Västtyskland/Östtyskland. Nationalparken ligger norr om färjeläget Sassnitz.

GPS: 54°33′07″N 13°37′23″E

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.