Bild
Nästa artikel
Restips: Rörstrands Museum i Lidköping

Restips: Rörstrands Museum i Lidköping

VÄSTERGÖTLAND

Rörstrand Museum ligger mitt i Lidköping och i mars 2008 öppnade museet i ny skepnad med kulturskatter från 280 års tillverkning. Ur källarens förråd av 15 000 föremål har museet plockat fram popkeramik, mormors söndagsporslin, mossmajolika, art deco och 1980-talets yuppiekeramik.

Rörstrand grundades 1726 efter det stora nordiska kriget då handel och inhemsk produktion skulle förbättra landets dåliga ekonomi.

När fler fick råd att köpa porslin växte produktionen och i slutet av 1800-talet arbetade cirka 1000 anställda med Rörstrands omfattande sortiment. Företaget tillverkade allt från delar till porslinsdockor till kakelugnar. Matserviser tillverkades i ben- och fältspatsporslin.

1926 stängdes fabriken i Stockholm och flyttades till Göteborg. Tio år senare gick Rörstrand samman med AB Lidköpings Porslinsfabrik (ALP). Hela företagets verksamhet flyttades till Lidköping 1936-39. Det moderna Rörstrand fick sitt genombrott.
Under det förra seklet var det över hundra konstnärer och formgivare som försåg Rörstrand med modern design. Personligheter som satt sin prägel på serviser och på svensk konstkeramik.

Under 1900-talets sista decennier förändrades de ekonomiska villkoren för industrin. Ett flertal sammanslagningar och företagsfusioner blev verklighet också för Rörstrand.

Porslinet tillverkas idag i Ungern och Sydostasien men produktutvecklingen styrs från Lidköping. Det blå R:et består och med det kärleken till porslin.

Men museet visar mycket som du känner igen och det är ett trevligt avbrott att låta ögonen vila på denna konstskatt.

 

Var?

Centralt i Lidköping, Rörstrand Center, Fabriksgatan 4, 531 30 Lidköping
GPS: 58.505713,13.144741

Camping i Lidköping

Det finns camping relativt centralt i Lidköping. Den ligger i närheten av Läckövägen, vägen mot Läckö slott och Spiken som det finns separata artiklar om.

GPS till campingen är 58.513133,13.138225

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.