Nästa artikel
Restips: Spikens fiskeläge
VÄSTERGÖTLAND

Restips: Spikens fiskeläge

Publicerad 1 januari 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Ett av Europas största insjöfiskelägen, Spiken, bjuder på både upplevelser, dofter och svensk småskalighet. Slå dig ner och njut av nylagad fisk, förförs av dofterna och ta en båttur. Det här är en pärla!

Längst ut på udden nära vassvikar och med fin utsikt ut över vattnet ligger sjöbodarna tätt. Dagen idag är en härlig dag och mellan bodarna doftar det av nyrökt sik och lax. Precis som det skall dofta i ett fiskeläge. Råvarorna från sjön blir förvandlade till patéer, röror och hamnar nyrökta på tallrikar med bröd och goda såser. Ett himmelrike för den som gillar insjöfisk.

Spikens fiskeläge på Kållandsö är Vänerns enda och en mycket besöksvärd plats. Här hittar du charmiga sjöbodar där det säljs både färsk och rökt fisk och vill du koppla av med en båttur kan du bege dig ut på många alternativ i Vänerns trevliga skärgård. I detta innanhav finns smått otroliga 22 000 öar och Kållandsö omges på västra och norra sidan av Rackeby och Ekens speciella skärgård. Vill du bara stanna till och gå en promenad och njuta av platsen och folklivet är även det avkopplande nog i detta gamla samhälle. Både Kållandsö och dess skärgård är klassade som riksintresse av Naturvårdsverket för både naturbetesmark, skärgårslandskap och flora och fauna. Här är det inte heller långt till Läckö slott som vi skrivit ett separat restips om. Gillar du sportfiske finns det goda förutsättningar att hitta din plats då det myllrar av liv i Vänern, med sina 35 arter är det Sveriges artrikaste sjö, eller i sjösystemen runt omkring.

Det udda namnets ursprung spekuleras det kring och Tage Petursson, som är uppväxt på Djurö men numer Lidköpingsbo, har forskat kring namn och släkter på Kålland och Kållandsö. Han menar att namnet Spiken kan syfta på själva udden. På kartor från 1700-talet står dessutom namnet Spikudden. Det finns en tradition, säger Tage, att en Anders Spik, död 1772, som var krukmakare och anställd av Läckö Slott, som bara ligger ett par kilometer bort, skulle ha gett namn åt Spiken. Anders bodde i sista torpet mot sjön men på samma plats står idag huset Sjödalen, där Bloms Lanthandel bedrev sin verksamhet 1915-1945.

Men det är havet och fisket som präglar både orten och arbetslivet. Av Sveriges nära 3 000 yrkesfiskare är 250 sötvattenfiskare. I Vänern finns 92 licensierade yrkesfiskare. En tredjedel bor i Lidköpings kommun och de flesta har sin hemmahamn i Spiken, vilket gör platsen till ett av Europas största insjöfiskelägen. Fångsterna på tillsammans ungefär 700 ton består av gös, sik, lake (som är Västergötlands landskapsfisk), gädda, abborre, siklöja, öring och laxfiskar. Gösen är mest eftertraktad och säljs till det högsta priset. En del av fångsten går till fiskeauktionen i Göteborg, men merparten hamnar i Spiken och säljs främst i förädlad form, rökt och som fyllning i baguetter. Men fisket är mycket säsongsbetonat, det är på sommaren som siken fångas då den röks. Men det är något speciellt med riktigt färsk fisk. Inte sådan som köps i stormarknaden utan den du nästan sliter ur handen på fiskaren. En som
sprätter i pannan för när den nästan tar små krumsprång och vrider sig vet man att den är alldeles pinfärsk. Sedan blir man alldeles lyrisk när man njuter av aromen av den nystekta fisken. Så är det någon gång du ska ge efter för köplusten för fisk så är det här.

Löjromsfisket pågår under en kort och intensiv period mellan den 17 oktober och den 17 december då det är tillåtet att fiska siklöja i Vänern. Spikens fiskehamn är landets i särklass viktigate insjöfiskehamn med ett 10-tal yrkesfiskare som har löjromsfisket som största inkomstkälla. Med utgångspunkt i Spikens fiskehamn fiskas, förädlas och levereras det varje år tiotals ton med löjrom. Siklöjan som bär rommen är en liten laxfisk som lokalt kallas för "Sil". 

När fiskebåtarna kommer in i hamnen och skakar ur siklöjan ur näten ska den snabbt tas om hand. Då finns arbetslaget på plats redo att börja klämma ur rommen ur fisken. Det är omkring 7-8 arbetslag som jobbar heltid under dessa månader med löjromsfisket i Spikens fiskehamn. De sitter i bodarna i grupper om 3-4 personer och klämmer ur de mellan en och två teskedar löjrom som varje fisk har för att sedan skölja rommen, hänga den på tork under ett par dagar och avslutningsvis salta, paketera och frysa rommen för att kunna leverera denna delikatess ut i landet. Är du löjromsfantast ska du naturligtvis köpa den här, särskilt om du är här under fiskesäsongen.

Här kan du äta god och närproducerad mat på någon restaurang och njuta av vänerspecialiteter i flera av de idylliska fiskebodarna.
En klassisk kombination är löjrom med råraka, dill, finhackad rödlök och gräddfil. Finslipad husmanskost på ett läckert och ändå enkelt sätt där råvarorna får tala och smakerna verkligen lyfts fram. Du kan självklart även ta en slät kopp kaffe, till och med på Emilis white guide-listade café, eller bara strosa runt och njuta av en glass. Här finns till och med minigolf för den hugade. Spiken har månghundraåriga traditioner som fiskeläge, och för tjugotalet år sedan byggdes hamnen ut till en modern fiskehamn och är numer en av Europas största insjöfiskehamnar.
Skulle du även vara intressera av att ta en skogspromenad finns Spikens Gammelskog i anslutning till fiskeläget. Skogsområdet är ett av de äldsta orörda skogsbestånden i Lidköpings kommun.

För mig är det en självklarhet att stanna till här när jag är i närheten!

Evenemang

Under hela året lockar olika evenemang besökare. I juli bjuds det exempelvis på allsång och i juli och augusti lockar veteranbilsträffarna både många intressanta bilar och hundratals bilintresserade åskådare. Matmarknader, konstutställningar och trollingträffar är andra exempel. Här får du helt enkelt hålla koll på Spikens hemsida.

Sportfiske
År 1988 bildades Stiftelsen Laxfond Vänern vars uppgift är att se till att vänerlaxen bevaras och reproduceras i god naturlig miljö. Under 90-talet sattes årligen 350 000 st Vänerlaxar ut i sjön, vilket resulterat i ett laxfiske utan motsvarighet i Europa. Den största vänerlaxen, den s.k. Gullspångslaxen, är världens största insjölax och kan väga över 20 kg.
Vänern har således på senare år förvandlats till ett mecka för sportfiskare och årligen fångas det lax och öringar på vikter långt över 10 kg. Förmodligen är det ingenstans i Europa är lättare än på Vänern att kroka lax i femkilosklassen.
Förutom stora laxar och öringar fångas regelbundet gäddor på över 20 kg och gösar på över 11 kg. Att fiska i Vänern är dessutom helt gratis!

Aktiviteter
Var?
Från Lidköping, kör mot Läckö slott (skyltat). Strax innan följ skyltning mot Spiken.

Ungefär två kilometer från Spikens fiskeläge och bara 200 meter från Läckö slott finns en camping som även har quick-stop (gps koordinater 58°40,6 N 13°09,5 E) men även Lidköping är intressant och erbjuder ett flertal campingar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.