Nästa artikel
Restips: Savonlinna
FINLAND

Restips: Savonlinna

Publicerad 27 april 2020 (uppdaterad 27 april 2020)
Savonlinna ligger mitt i de tusen sjöarnas lands vackraste natur. Här stannar ångbåtarna vid hamnen där du även kan njuta av salutorgets utbud!

Vi är i början av 1600-talet i Södra Savolax när Per Brahe grundar staden Savonlinna, Nyslott på svenska, och han valde platsen med omsorg i Saimens vattensystem. Den häftiga borgen Olofsborg, eller Olavinlinna, är placerad på en egen holme och staden breder ut sig på Kyrönsalmi sunds små öar där 35 000 invånare samsas.

Det är få landskap som är så vackra att färdas i som Finlands sjölandskap. Vägarna smiter hela tiden förbi nya sjöar och vattnet speglar de otaliga gröna öarna på ett sätt som får en att tro att man snarare är i ett skärgårdslandskap än i närheten av ryska gränsen. Här var Ryssland herre strax efter det svenska nederlaget i det stora nordiska kriget i början på 1700-talet och de förmögna invånarna i den dåvarande ryska huvudstaden Sankt Petersburg njöt av platsens skönhet.

I den vackra domkyrkans park finns en stor frihetsstaty som restes 1921, fyra år efter det att Finland blev självständigt, det finska storfurstendömet upplöstes 1917 efter kommunisternas maktövertagande i Ryssland och Finland kunde den 6:e december utropa sig som självständig stat med den svenska regeringsformen från 1772 som grund, den dag som numer är Finlands nationaldag.

Det ordnas en hel del evenemang i staden, bland annat en fyra veckors operafestival, Operafestspelen i Olofsborg, där borggården ger plats för över 2 000 åskådare under tak. Det är operor ur hela klassiska operarepertoaren och nya intressanta produktioner där världsstjärnor av rang uppträder och publiken varierar från smokingklädda festgäster till resenärer i träningsoverall och sandaler. Operafestivalen är ett måste om man bara är litet intresserad av musik. Gillar du inte det finns även även en årlig balettfestival i början av juni eller så kanske du nöjer dig med badinrättningen Casino som invigdes 1895.

Det är en häftig stad precis bredvid nationalparken som även den är väl värd ett besök på din resa genom Finlands vackra sjölandskap!
Var?
Efter väg 14 i sydöstra Finland.

GPS: N61°52'08", E28°53'06"

Sparsam information om camping hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.