Nästa artikel
Restips: Se bison i Białowieża
POLEN

Restips: Se bison i Białowieża

Publicerad 15 januari 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Som ingen annanstans i Europa kan du i nordöstra Polen se centraleuropas ursprungliga naturtyp. Här är naturen generös med både flora och fauna. Och det är här du hittar vild bison.
Du kommer till ett område som domineras av en frodigt grön natur. Här och där passerar du små vattendrag, floder är för stort men åar för smått. Många njuter i sina kanoter medan de stillsamt tar sig fram. Här och där öppnar sig naturen och någon av de oräknerliga sjöarna bjuder på nya sceniska överraskningar. Som Lena Nyman sa en gång; Juste design. Det är otroligt vackert, otroligt rogivande, väldigt tidskrävande eftersom platserna man vill stanna till vid, ta ut fikabordet och bara höra naturens stillhet, vinden i träden och fåglarnas kvitter är så många. Ändå är det här området förhållandevis okänt och det är för mig helt obegripligt.

Białowieża är ett av de viktigaste kvarvarande området av den låglänta urskog som en gång täckte hela centraleuropa. Ingen annanstans hittar du ett motsvarande område, här är världens största population av europeisk bison så det är här du hittar de ungefär 800 kvarvarande vilda europeiska bison, Europas största landlevande djur. Europeisk bison är naturligtvis symbol för Białowieża och är en nära kusin till amerikansk bison. De samlar sig i större eller mindre hjordar beroende på årstid och det är imponerande att se dessa massiva djur på upp till knappa ett ton och en mankhöjd upp till en manshöjd runt 180 cm. Det är inte utan anledning som bison kallas “the King of the Forest” och de få som får möjlighet att se dessa djur i vilt tillstånd i skogen får ett oförglömligt minne. Lättast att få se dem i vilt tillstånd är dock på vintern då man kan följa spåren i snön men även deras framfart på vegetationen förutom att naturen är så mycket mer öppen vintertid. Området är klassat som UNESCO World Heritage Site, ett UNESCO Biosfär reservat och EU Natura 2000 Special Area of Conservation. Det sträcker sig vidare över gränsen in i Vitryssland och det finns en gränsövergång i parken men det är i nuläget inte möjligt för svenskar att få visum.

Nationalparken ligger ungefär 26 mil öster om Warzawa och ungefär 7 mil sydväst om Białystok. De känsligaste områdena är skyddade i själva nationalparken Białowieża och parkens cirka 10 500 ha utgör ungefär 1/6 av hela Polens del av skogsområdet. I den här urskogen växer en mängd arter, några växer till storlekar vi inte ser någon annanstans numer. För att ge dig ett hum om artrikedomen så anges att det här finns över 800 kärlväxter, över tretusen kryptogamer och svamparter, runt 200 mossarter och 283 hittade lavar. Utöver det kan du samla på 120 fågelarter och 52 däggdjursarter. Ett utmärkande drag är att skogen inte är kultiverad, här ligger mossbeväxta stammar som blir hem åt både svampar och insekter. I vissa områden är det inte tillåtet att vistas på egen hand utan det kräver följe av en auktoriserad guide. Men ett besök i Orłówka är ett måste vid ett besök i Białowieża.

En del av parken är avdelad för att kunna visa bison (se faktaruta). Området ligger nära Białowieża efter vägen mot Hajnówka. Det är värt att besöka denna bisonpark, om du inte har väldigt gott om tid, eftersom det knappast är troligt att du annars får se någon i det vilda utom möjligen på långt avstånd. Förutom bison finns här varg, älgar, hjortar och vildsvin, även om de sistnämnda knappast är svåra att se i Sverige längre. Ett annat intressant djur som du kan se här är żubroń, en blandras av lokal nötkreatur och bison.

En annan besöksvärd plats är Palace Park i Białowieża, en kultiverad del av nationalparken från 1800-talet. Park skapades för Tsarens jaktherrgård och de jakter han ordnade där. Den äldsta bevarade byggnaden är en jaktstuga från 1845.
 

När är då bästa årstiden här? De flesta av oss kör ju inte vinterid och varje årstid har sin charm. Vårens skira grönska och intensiva blomning mot högsommarens frodiga grönska och varmare kvällar, nog så vackert vilket som. Höstens intensiva färger i det lövskogsdominerade området är förförande. Det är faktiskt svårt att ge en riktigt bra rekommendation. Den bästa rekommendationen är nog att åka dit och njuta av dena ganska näraliggande plats. Det är inte så långt att ta färjan från sydsverige eller över till Baltikum för att sedan ta sig söderut. En sak är säker. Du missar något väldigt speciellt om du inte åker hit!

Relaterade bildspel

Var?
Nordöstra Polen, nära grånsen mot Litauen/Vitryssland/Polen

E67/8/S8 från Warzawa norrut mot Bialystok
E67/8/S8 från Litauen/Augustow söderut mot Bialystok

GPS: 52.706347,23.855896

Jag upplevde att det bästa stället att slå läger på för natten är i staden Białowieża vars camping du hittar här.
The Bison Show Reserve of the Białowieża National Park
Djur: Polska hästar (Tarpan Type), Europeisk bison, żubroń (korsning mellan bison och nötkreatur), hjortar, rådjur, vildsvin och många fler arter som kanske känns mer exotiska än vildsvin.
Även om det händer att bison kan ses i det vilda är det inte särskilt vanligt. Vill du vara säker på att få se dem på nära håll är det lämpligt att planera in ett besök på Bison Show Reserve.
Parkens hemsida hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.