Nästa artikel
Restips: Torun, en av Polens äldsta städer
POLEN

Restips: Torun, en av Polens äldsta städer

Publicerad 18 januari 2014 (uppdaterad 23 februari 2019)
Många svenskar förknippar fortfande Polen med den grå öststatskaraktären. Det är dags att uppgradera om du är en av dem. Följ med till Torun, Kopernikus stad!

Torun är en stad med mycket karaktär. Här är det gränder, gamla hus, ett lutande torn, fantastiska restauranger och nedanför den vackra stadssiluetten rinner floden Vistula. Här är inte ens orimligt många turister.  Det är trots att den gamla staden 1997 blev världsarvsklassad och 2007 fick äran att vara med på listan över Polens sju underverk. I vår satellitberoende värld så var det här en medelpunkt redan 1532, det var då Kopernikus bok om den heliocentriska världsbilden var klar även om det skulle dröja till 1544 innan den publicerades. Det var han som först förstod att det var jorden som snurrade runt solen och inte som man då trodde tvärtom. Och det var här Kopernikus förstod det. I det sammanhanget kan man väl nämna att Kopernikus var lite som Da Vinci, han kunde väldigt mycket om många olika ämnen och förtjänar att vara mer välkänd än han är.

Den gamla marknaden och stadshuset i Torun har utsetts av Polska utgåvan av National Geographic till en av världens 30 vackraste platser. Har du inte varit där har du något att se fram emot. Det är en häftig stad som har betydligt mer än denna omtalade marknadsplats att erbjuda!

Men för att komma till början av stadens historia får vi åtminstone förflytta oss till ungefär 1100 f.kr. Det är då arkeologerna kan datera de äldsta fynden från platsen. Själva staden anses grundad på våren 1231 då den Teutoniska hären anlade ett fort på platsen men då var platsen redan var bebodd av slaver.  Det bar sig inte bättre än att den första platsen som valdes till fortet översvämmades med jämna mellanrum så fortet flyttades till sin nuvarande plats i den gamla staden 1236. På 1280-talet kunde staden ansluta sig till Hansan och fick en betydande roll som handelscentrum.

Två perioder står ut i stadens historia, 1350-1410 samt 1470-1520. Då var staden en av de viktigaste platserna i centrala delen av Europa vad gäller konst och kultur. När vi idag tittar på geografin är det lätt att tro att vi är i östra Europa men i öst-västlig riktning är vi i stort sett så centralt som det bara går. Europas geografiska mittpunkt ligger vid Vilnius. Det var vid den här tidpunkten som många av de allra mest påkostade byggnaderna i staden tillkom och Kopernikus föddes in i denna gyllene period när han såg dagens ljus 1473 och stannade här under hela sin ungdom.

Den gamla staden är den västra delen av dagens större stad och marknadsplatsen ligger centralt placerad i stadsdelen. De större gatorna går ner mot floden. Vid marknadsplatsen hittar du stadshuset, byggt 1391-1399, men tornet är återanvänt. Det är en del av en äldre byggnad och är daterat till 1274. Toruns katedral byggdes i omgångar men härstammar från 1400-talet. Stora delar av den gamla staden har anor från 1200-talet och har haft perioder av ombyggnader, inte minst på 1400-talet. Tyvärr blev en del förstört under 1900-talets krig men den södra delen som vetter mot floden har klarat sig i stort sett oskatt genom historien.

Här bör du sätta av minst en dag beroende på hur historieintresserad du är och njuta av atmosfären. Sov gärna i närheten så du har möjlighet att ta en kvällspromenad och se denna gamla stad i kvällsbelysning.

Var?
Öster om Bydgoszcz i centrala Polen.
Väg A1 / E75 passerar staden.
GPS: 53.023044,18.596649

Camping finns relativt centralt men de har ingen hemsida.
GPS: 52.999496,18.605833

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.