Nästa artikel
Restips: Malbork, världens största slott
POLEN

Restips: Malbork, världens största slott

Publicerad 19 januari 2014 (uppdaterad 23 februari 2019)
Malbork är ett imponerande slott. Sett till yta räknas det som världens största slott och överlevde trots allt såväl andra världskriget som tiden därefter.

Slottet Malbork är absolut en av de mest sevärda historiska platserna i Polen och det gigantiska slottet uppfördes av Teutonics, en tysk romersk-katolsk religiös korsriddar-orden, stormästare Siegfried von Feuchtwanger år 1309. Slottet, som byggts i omgångar, blev säte för denna Tyska orden och det är det största gotiska slottet på hela den europeiska kontinenten. Ordern gav slottet namnet Marienburg, Maries slott, och även staden som växte upp i anslutning till slottet fick namnet Marienburg, men heter numer Malbork.

Uppförandet, som var klart 1406, skapade det då största tegelslottet i världen och dessutom en av europas största byggnader. Slottet är ett utsökt exempel på ett medeltida tegelslott men med tiden kom dock slottet att förfalla. På 1800-talet och i början av 1900-talet gjordes en omfattande återuppbyggnad och mycket av den kunskap vi idag har om restaureringsarbete för sådana här byggnader utvecklades just här. De omfattande skador som slottet fick under andra världskriget kunde dessbättre återställas med hjälp av den detaljerade dokumentation som det tidigare restaureringsarbetet hade skapat, bland annat har domkyrkan återuppbyggts.

Slottet och dess museum finns uppsatt på UNESCO:s lista World Heritage Sites. Slottet Malbork är även uppsatt av Polish National Historic Monuments (Pomnik historii), som en av de viktigaste historiska polska platserna.

För alla som är intresserade av historia eller kanske bara av slott är den här platsen ett måste. Det är till och med så att även om du inte är ett dugg intresserad av någotdera skall du ända stanna och se denna imponerande plats, måhända blir även du imponerad. Det enorma området lämpar sig ypperligt för en guidad tur och under alla omständigheter behöver du en på plats inköpt guidebok för att få ut mesta möjliga av besöket. Att försöka hinna med besöket på kortare tid än tre timmar känns som omöjligt och i varje fall onödigt stressigt.

Var?
Väg A1 / E75 söder om Gdansk. Sväng av på väg 22 mot Malbork.

GPS: 54°02′23″N 19°01′40″E

Camping finns i direkt anslutning till slottet och deras hemsida hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.