Nästa artikel
Restips: Sirmione vid Gardasjön
ITALIEN

Restips: Sirmione vid Gardasjön

Publicerad 20 juli 2014 (uppdaterad 23 september 2014)
Som i en romersk saga delar Sirmione med sig av sin historia och flyttar dig till en plats som för länge sedan borde upphört att existera. Men även om platsen är osannolik finns den just nu.

Vi går i sakta mak över den gamla bron och genom porten. Här behöver vi inte tampas med några bilar för några sådana tillåts inte på den lilla halvö som sedan romartiden varit ett semesterparadis. Här förlustade sig romarna redan runt Kristi födelse och de mer välbeställda byggde sig en villa omgiven av lila bouganvilla och väldoftande citronträd. En av dessa, Grotto of Catullus, finns kvar än idag och vittnar om platsens stolta historia. Men inte ens romarna var först.

Sirmione har varit bebodd sedan stenåldern och det är inte förvånande eftersom platsen har ett strategiskt läge i sydvästra änden av Gardasjön. Här är vattnet extra ljumt av de varma källorna och fisket extra givande. Men även platsens skönhet bidrar till den idag ganska intensiva turismen.

Romarna fyllde staden med byggnader och även om Grotto of Catullus är den enda kvarvarande villan har utgrävningar visat på romarnas enastående stadsbyggnadskonst. Här flyttades det mineralrika 70-gradiga vattnet från de varma källorna utanför udden till de påkostade badhusen för att behaga semesterfirarna. Ett besök i villan är möjligt eftersom det nu bitvis är ett museum. I övrigt fylls udden av i sammanhanget nyare hus för modernare blir lite pretantiöst att påstå. Mellan husen tar de smala kullerstensbelagda gränderna dig från den ena restaurangen till den andra och deras väldoftande mat ger karaktären en utmaning. För klarar du av att gå förbi restaurangerna blir glassbarerna nästa utmaning. Souverniraffärerna ligger om möjligt ännu tätare. Och här och där öppnar sig något litet torg där folk sakta lapar en kaffe, en drink eller något annat svalkande.

Den charmiga bebyggelsen är typiskt italiensk. De gråa stenfasaderna reser sig oregelbundet mot himlen och bryts av med de typiska balkongerna där blommorna prunkar och tvätten hänger på tork. Närmare hamnen blir byggnaderna ockragula eller röda och blickar ut mot en fantastisk vy över Gardasjön. När solen går ner är det bedårande vackert.

Det gamla kastellet från 1100-talet bjuder på spännande vinklar och det är givet att ta en promenad även där. Och en båt med andra turister känns också som en rimlig rekommendation för miljön är häftig. När solen går ner sitter vi längs ut på udden och njuter. I den svalare kvällsluften passar ett besök på en restaurang utmärkt och ett glas italiensk rödvin kommer att sätta pricken över i:et.

Det är en härlig plats om än något turistig. Men det är förståeligt att många vill se en plats som den här.

Var?

Norr om SS11, eller motorvägen A4/E70 i södra änden av Gardasjön.

GPS: N45°28'07", E10°36'25"

Näraliggande camping hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.