Nästa artikel
Restips: Stenshuvud nationalpark
SKÅNE

Restips: Stenshuvud nationalpark

Publicerad 18 juli 2014 (uppdaterad 29 oktober 2014)
Den halvmeterhöga ramslöken står i full blom när bokskogen är som vackrast och alldeles intill ligger den härliga sandstranden. Vi är i Österlens underbara nationalpark.

Det karaktäristiska berget vid Stenshuvud har så länge man kan minnas varit sjöfararnas riktmärke på Österlen. Idag är det istället mest känt för sin formidabla utsikt och utnyttjas flitigt av turisterna. Nu är inte berget i Stenshuvud det enda som är kuperat i Skåne, i närheten finns Brösarps backar som också erbjuder en natur som många inte förknippar med sinnebilden av Skånes flacka landskap.

Vi befinner oss i den exotiska nationalparken Stenshuvud vid havet i skånska Österlen. Här finns härligt lummiga ädellövskogar som många förr trodde var en hemvist för jättar och troll och är underbara att promenera i. Den fantastiska undervegetationen frodas fram tills dess lövverket sluter skogstaket och silar ljuset alltför kraftigt för att den halmeterhöga ramslöken skall kunna trivas längre. Miljön är även ett paradis för fåglarna som fyller miljön med bland annat näktergalens bedövande starka sång och det varma klimatet samt de skiftande naturförhållanden som råder gynnar även ett artrikt växtliv. Nedanför bergets västra sida kan du beskåda mossen och alkärret samt andra rariteter som smultronfingerört, glansbräken, sandnejlika, backsippa och hedblomster. Här hittar du sandhed, kalkfuktäng, klippkust och vacker sandstrand i en blandning som är betagande vacker.

Ädelskogarna övergår till storslagna hedar som slutar i kilometerlånga vackra sandstränder där havets vågor slår in med det typiska brus som havet skapar. Här är fantastiskt att promenera i lugn och ro utan konkurrens med badande turister och det hela ger en paradisisk känsla. Den varierande naturen har ansetts som unik och värd att bevara och fick status som nationalpark 1986. Men det är inget orört område. Här har kreaturen betat och jordbruket frodats sedan länge och det finns många odlingsrösen, stengärdsgårdar och fornlämningar som visar på människors närvaro och påverkan i landskapet. Idag finns här åter betesdjur som håller landskapet öppet där äldre vidkroniga träd som bok och ek står kvar som ett minne från den tid då området senast betades.

Att vandra i en bokskog är något speciellt och inget man glömmer när man varit i miljön i den försommartid då lövverket är skirt och luften härligt vårljum. I den här miljön hittar du exempelvis resterna av Skånes enda fornborg vid bergets fot och dess historia börjar på 400-500 talet.

Nationalparkens yta är 400 ha varav 80 ha utgörs av hav men landmärket är berget Stenshuvud som består av tre toppar varav den norra med sina 97 meter är den högsta.

Jo, nog är det så att en härligt varm försommardag visar upp Stenshuvuds bästa sidor men det förtar inte andra årstiders skönhet. Är du i närheten har du något att se fram mot om du inte redan insupit den atmosfär få kan få för mycket av.

Var?

Stenshuvuds nationalpark hittar du på Österlen efter väg 9, strax söder om Kivik.

GPS: N55°39'22", E14°16'07"

Här hittar du nationalparkens hemsida.

Näraliggande camping hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.