Nästa artikel
Restips: Wismar, en stad med svensk historia
TYSKLAND

Restips: Wismar, en stad med svensk historia

Publicerad 27 juli 2016 (uppdaterad 25 februari 2019)
Hansastaden Wismar kan visa upp många minnen från sin svenska period och staden blev faktiskt inte tysk förrän 1903!

Den forna östtyska och numer UNESCO klassade hansastaden Wismar präglas av sin historia med sjöfart, fiske och så självklart av sin handelshistoria under Hansaperioden. Efter den tyska återföreningen har stora resurser satsats på att restaurera den gamla stadskärnan och idag visar staden upp sig i all sin glans.

Här finns den speciella marknadsplatsen, norra Tysklands största, med alla sina caféer och restauranger samt extra intressant för oss svenskar det äldsta huset som är från 1380 och som kallas "Alter Schwede", den gamle svensken. Men det finns mer som påminner om den svenska tiden som började 1632. Vad sägs om en restaurang möblerad som den var 1878, den svenska kommendantens hus, arsenalen eller minnesstenen Sverige från 1903 med såväl det svenska som Wismars och Mecklenburgs vapen. I den charmiga gamla hamnen ligger fiskebåtarna på rad och förser lokalbefolkningen med pinfärsk fisk på mornarna och i närheten finns det besöksvärda gamla brygghuset ” Brauhaus am Lohberg”. I Fürstenhof höll svenska Tribunalet till, vilken under den svenska perioden var förvaltningsdomstolen för de svenska provinserna i Tyskland.

Det trettioåriga kriget gick hårt åt Wismar. Staden intogs 1632 av de svenska trupperna och tillföll Sverige i sambamd med Westfaliska freden. Stadens strategiska läge har gjort att många velat ha kontroll över den och belägringar, krig, bränder och plundringar har varit legio. Slutligen pantsattes staden av svenskarna för ett lån i ett hundraårsavtal men när detta gick ut 1903 valde Sverige att inte lösa ut panten och Wismar blev formellt återlämnat till Mecklenburg.

Inte heller andra världskriget skonade Wismar då flygplanstillverkaren Dorniers huvudfabrik låg i stadens utkant och många historiska byggnader blev skadade. Under DDR-tiden var Wismar Östtysklands största exporthamn och även en viktig militärstad.

Det är en historiskt intressant stad som väntar på att bli besökt!

Var?
Mitt emellan Lübeck och Rostock vid Östersjökusten. Väg 20/E22

GPS: N53°53'31", E11°27'58"

En central ställplats hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.