Bild
Nästa artikel
Stevns Klint UNESCO-klassat

Stevns Klint UNESCO-klassat

DANMARK

Idyll och dramatik, Stevns klint är både och. En solig sommardag färgar kalken havet i otroliga blå nyanser, Klinten reser sig vit toppad med trädkronornas grönska. Klinten är fanastisk att uppleva!

Den femton kilometer långa kusten är som en vit ädelsten i havet. Men trots dess vackra yttre gömmer sig en geologisk katastrof i sedimenten som byggts upp av havets smådjur. För 65 miljoner år sedan bröts den vita symetrin av ett tunt lager svart lera som minner om det som forskarna bedömer som resterna av det asteroidnedslag som utrotade dinosaurierna.

Här var det dock inte land vid det tillfället och Danmark låg djupt under havsytan. Kanske skall vi vara tacksamma för det eftersom de vita klipporna annars aldrig hade bildats. Nu kan vi njuta av den härliga naturen som även har sin motsvarighet i Tyskland där nationalparken Jasmund bjuder på ett liknande skådespel. Det är bara det att Danmark ligger lite händigare till för oss svenskar.

Nu kommer säkert fler att uppmärksamma platsen då den hamnar på UNESCOs världsarvslista. Men detta till trots skall du naturligtvis åka förbi den här natursköna platsen när du är i östra Själland i Danmark!

Var?

Sydöst om Köge på väg 9. Området ligger på ostkusten mellan Köpenhamn och Rödby.

GPS: N55°16'45", E12°26'38"

Näraliggande camping hittar du här.

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.