Nästa artikel
Nya Dethleffs Esprit
Webbkoll

Nya Dethleffs Esprit

Publicerad 13 november 2015 (uppdaterad 21 april 2017)
Nya Dethleffs Esprit ger ett helt nytt intryck både ut-och invändigt. Vi kikar på Esprit I 7150-2 DBT som dessutom är en helt ny planlösning i serien. I bildspelet finns mer information och pris.
De helintegrerade modellerna av Dethleffs Esprit har till 2016 fått en komplett makeover med ny exteriör och interiör design. Nu delar alla Dethleffs olika serier av helintegrerade serier många likheter vilket kan göra det lite knepigt att hålla dem isär. En ny planlösning finns dessutom och den passade vi givetvis på att kika närmre på under Dethleffs presskonferens i mitten av juni 2015. Det blev ingen längre tur utan vi höll oss i fabriksområdet vilket för all del ganska väl tilltaget. Bilar för leverans står i långa rader så vi fick hålla tungan rätt i mun för att inte demolera dem.
 
Vi börjar med det yttre då. Som sagt påminner bilen inte så lite om företagets XLi serie. Eftersom det är helintegrerat vi snackar om syns inte den mest grundläggande skillnaden mellan XLi och Esprit. XLi är nämligen baserade på den bakhjulsdrivna Iveco medan Esprit, likt majoriteten av dagens husbilar, är byggda på framhjulsdrivna Fiat Ducato. Precis som tidigare byggs Esprit på låga chassin från Al-Ko men till 2016 års modeller är dubbelgolvet grundare och omvandlat till ett så kallat tekniskt dubbelgolv. Det gör att viss förvaring i golvet försvinner men på plussidan ökar den inre takhöjden till 203 cm. Testbilen har en del trevliga tillbehör monterade som exempelvis 150 hästars motor och Fiats robotväxlade halvautomat. Det finns även en klimatanläggning istället för manuell AC i förarhytten och en takmonterad luftkonditionering i bodelen.
 
Även inne i bilen hittar vi detaljer från Xli serien. Främst gäller det köket som förutom att vara välutrustat har snygga svepande linjer. Inredningen har en ny träton med modern dämpad touch och indirekt belysning. Vi testade den nya modellen I 7150-2 DBT som har queenbed och stort raumbad med handfatet vid sängens fotände vilket ger bilen känslan av en trerummare.  Kika gärna på bildspelet!

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.