Bild
Nästa artikel
Rapido 9092 dF

Rapido 9092 dF

Elegant långfranska

Rapido 9092 dF är en helintegrerad husbil med chassi från Al-Ko och basbil från Fiat. Vår utsände har hälsat på i den fransktillverkade husbilen och han gillar det ombonade duschutrymmet och trivseln i förarhytten.

Rapido har flera olika husbilsmodeller i sitt utbud; halv- och helintegrerade i olika storlekar och med olika planlösningar. Vi fick tillfälle att titta in i en av deras större modeller, vid namn 9092 dF. Här finns alla förutsättningar för ett komfortabelt husbilsliv för två alternativt fyra personer.

Om vi börjar baktill i bodelen så finns här en dubbelsäng på 140 x 190 cm. På vardera sida om sängen finns sängbord och ovanför dem varsin garderob. Det går att fälla upp sängens huvudända för en läsvänligare liggställning och under hela bädden finns ett sedvanligt förvaringsutrymme.

 

Längre fram i husbilen finns toalett och handfat på ena sidan. Duschrummet ligger på andra sidan mittgången och utanför sovrumsavdelaren. Både toalett och sovrum har ordentliga skjutdörrar i trä.

Även duschrummet har ett eget handfat i rostfritt. Trätrallen på golvet ger en ombonad känsla och gör att man inte behöver stå i vatten när man duschat klart.


Köket rymmer en spis med tre lågor och elektrisk tändning. Två rostfria diskhoar är nedsänkta i den ljusa bänkskivan. Med hjälp av glasluckor över spis och hoar får man riktigt bra arbetsyta i köket. Förvaring för köksprylar finns både över och under bänkskivan. Ovanför spisen sitter en köksfläkt med belysning och på andra sidan mittgången finns en 150 liters kyl/frys från Dometic.

 

Under en lucka i golvet finns extra förvaringsutrymme tack vare dubbelgolvet. Här ryms också vatten, el och gasinstallationer. För uppvärmningen svarar ett Trumatic luftburet system för gasol eller eldrift. Önskas golvvärme finns det som tillval. Ett extra värmeelement kopplat till bilens motor gör att även bodelen värms då motorn är igång. Ett flertal takfönster ger ljus och rymd i bilen.

Sittgruppen rymmer fem personer med framstolarna vända bakåt. Bordet kan användas med hel eller halv storlek och är justerbart i olika riktningar. Här finns också plats för platt-tv som går att svänga runt för tittning från olika håll.

Längst fram finns en nedfällbar säng på 135 x 190 cm med tillhörande stege.

 

Framstolarna är mycket bekväma, och trots att vi inte kört bilen är det lätt att få lite "king of the road"-känsla bakom ratten i en stor helintegrerad hytt. För att öka trivseln ytterligare är detta exemplar utrustat med bland annat AC, cd-stereo och backkamera. Under motorhuven jobbar Fiats 3-liters diesel på 157 hk ihop med en sexväxlad manuell växellåda. &

 

 Lars Johansson (text) Mikael Kristiansen (foto)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.