Nästa artikel
Cabby 740+ F2C
Föräldrafritt i nya Cabby

Cabby 740+ F2C

Publicerad 30 mars 2011 (uppdaterad 21 juli 2013)
Cabby 740+ F2C. Kunderna ville ha olika rum för barn och vuxna. Cabby lyssnade och nu kommer barnrum med våningssäng, skrivbord, garderob och skjutdörr. Vi imponeras av planlösningen!

Trots att den hårda vinden tagit fart över Sveriges största sjö känns färden med nya Cabby 740+ trygg och säker. Väg 26 från Kristinehamn längs Vänerns östkust är relativt hårt trafikerad av allehanda semesterfordon så här i slutet av sommaren.

Cabby 740+ är en lång och tung vagn med tandemaxel (populärt kallat boggi). Tyngden känns främst vid acceleration men uppe i fart utgör den inga problem. Stabilisatorkoppling, chassi och ATC (antisladdsystem) från Al-Ko gör sitt ihop med vagnens dubbla hjulaxlar. Färden går från Cabbys fabrik i Kristinehamn med riktning Askeviks camping fem kilometer norr om Göta kanal och Sjötorp. Här finns sandstrand, klippbad, restaurang samt husvagnsplatser med sjöutsikt.

Den nordiskt breda och ovanligt långa husvagnen väcker viss uppmärksamhet när jag rattar in på området. Genast kommer två grannar fram och håller koll bakom vagnen när jag backar. En av behållningarna med camping är denna hjälpsamhet, oavsett språk eller fordon.

– Very nice caravan, säger en av grannarna som bor i tältvagn med klistermärket NL baktill.

En stor boggivagn rangerar man inte själv på gräs så jag konstaterar tacksamt att vagnens läge duger gott under ett par nätter. Stödbenen vevas ner utan att jag behöver knäböja nämnvärt tack vare att bultarna sitter bra placerade. Cabbys stödben sitter för övrigt i chassiets längsgående balkar, vilket enligt dem själva ska vara stabilare jämfört med om de skruvas direkt mot golvplattan.

Jag vandrar ett varv runt 740+ och konstaterar att rangeringshandtagen känns stadiga och gedigna. Vidare sitter det en lastlucka på vagnens vänstra sida i färdriktningen. Den är centralt placerad vilket är bra för viktfördelningen vid tyngre last. På samma sida finns luckan till toakassetten, vattenpåfyllningen samt ingången för elkabeln. Gasolkofferten öppnas genom att dörren dras ut och upp. Utrymmet är upplyst med en ledslang. Läckagetestare är standard medan automatisk omkopplare och utvändigt gasoluttag finns som tillval.

Längst fram på vagnens förtältssida finns ett skidfack med utdragbar släde samt belysning. Längre bak återfinns utgångar för 12 volt, 230 volt, antenningång samt dubbla antennutgångar så man kan välja mellan vagnens egen antenn eller tv från campingen.

 

På insidan av ytterdörren sitter två krokar samt två praktiska förvaringsfack. Låset är aningen trögjobbat så det blir en del lirkande med nyckeln och onödigt dörrsmällande innan den går i lås. Till höger om dörren sitter tre klädkrokar och längst ned finns ett uppvärmt skofack med lucka. Den stora u-formade soffan ser inbjudande ut längst fram i vagnen. Soffan omges av tre stora fönster och belysningen runtom är bra; här finns två läslampor, tre spotlights i taklampan med dimmer samt åtta spotlights runt överskåpen.

Mediahyllan intill soffan har en mängd kontakter: 12 volt, 230 volt, antenn- samt dvd-utgångar. I överskåpet ovanför mediahyllan finns plats för stereo och i den testade vagnen sitter en JVC med två högtalare. Överskåpen har snygga handtagslösa luckor men också öppna hyllor för småsaker undertill.

Köksbänken är rymlig (62 x 150 cm) med gott om arbetsyta kring den trelågiga spisen och det finns även en utdragbar skärbräda. Ett stort fönster och en taklucka ger luftströmmar runt kocken liksom köksfläkten. Även i köket finns det gott om ljuspunkter i form av en mängd spotlights. Aldes nya manöverpanel med pekskärm är snyggt integrerad med Cabbys egen panel. Längst upp till höger i köket finns ett vitrinskåp med snygg blå belysning. Hinkar för sopsortering följer med och köksdelen har hela nio utdragslådor och tre överskåp. Två stycken 230-voltsuttag finns också. Mittgången mellan spis och toavägg är 76 cm som smalast, vilket räcker för att passera utan att störa den som lagar mat.

Toalettutrymmet ger också ett genomtänkt intryck. Visserligen får duschning skötas på annat håll och det finns inget toalettfönster men väl två stora speglar. Tre krokar på dörrens insida samt två stänger på väggen är bra till handdukarna. Tvättstället är av plåt och glänser snyggt ihop med engreppsblandaren i metallfärgad plast.

 

Nästa anhalt längre bakåt i vagnen är först en garderob för långklänningar och därefter kommer vi till den trevliga dubbelsängen med individuellt uppfällbara ryggstöd. Fem överskåp med både luckor och öppna hyllor samt flera garderober underlättar förvaringen liksom den nya sänggaveln med hyllor. Under dubbelsängen finns ännu mer förvaring nåbar både inifrån och utifrån. Sovutrymmet går att stänga för med ett draperi mot köket.

 

Längst bak i 740+ F2C kommer vagnens största nyhet, nämligen den rejäla barnkammaren. Med skjutdörren stängd kan barnen fortfarande leka innanför, förutom i våningssängen så finns ett 40 cm brett golvutrymme, men också ett litet skrivbord. Skrivbordet har egen belysning samt 230-voltsuttag till glädje för barn med bärbar dator. Under bordet står en lös pall som enkelt spänns fast med en rem under färd. Ett belyst linneskåp samt utrymmet under våningssängen underlättar förvaringen av leksaker och kläder. Ett större fönster vid skrivbordet och två små fönster med myggnät och gardiner ger ljus och luft liksom takluckan. En takplafond samt varsin läslampa vid sängarna lyser upp tillvaron. Det är nästan så man vill bli barn på nytt, tänk vilken skillnad mot hängmattorna i föräldrarnas gamla Eccles…

Under fotograferingen bjöds en grannfamilj in i Cabbyn. Axel, 2 år, och storebror Isak, 7 år, sken som solar och trivdes väldigt bra i barnkammaren. Enda anmärkningen var avsaknaden av handtag när de skulle klättra upp i överslafen. Mamma Sofie saknade fallskydd som dock finns som tillval. Pappa Jan var särskilt imponerad av alla förvaringsskåp i den långa husvagnen, och de verkade alla enade om det förträffliga med en separat barnkammare. Cabby ser ut att ha lyckats – igen! &

 

Jimmie Öbom (text och foto)

Den här utdragslådan är egentligen mest tänkt för skidor men fungerar även till långa sommarprylar.

Högst upp i våningssängen trivs Isak, 7 år, och brorsan Axel, 2 år. Mamma Sofie får snällt vänta nere på golvet.

Jan, Isak, Axel och Sofie kommer från Alfta och drar en svensk vagn. De gillar den stilrena designen i nya Cabby 740+.

Toarummet är trevligt inrett med många förvaringsfack. Duscha får man göra i campingens servicehus.

Köket är välnyttjat med en hel del lådor och skåp, och det finns flera belysningspunkter. Bänken är lång och rymlig.

Skoskåp under soffan är bra så att man slipper snubbla på alla dojor som brukar samlas på hög innanför entrédörren.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.