Nästa artikel
Knaus Südwind Exclusive 790 UFK
Lyxvagn för barnfamiljer

Knaus Südwind Exclusive 790 UFK

Publicerad 5 juni 2013 (uppdaterad 16 december 2013)
Knaus firar femtio år i år och de spar inte på krutet.Top of the line serien erbjuder allt och lite till. Vi kollar in en barnkammarvagn med rejält barnrum och flera finurliga lösningar.

Knaus uppdaterade i år sina Südwindmodeller på en rad punkter både utvändigt och invändigt. Mest iögonfallande utvändigt är de nya LED-baklamporna som liknar kisande kattögon som blivit ett av Knaus nya signum och inne i vagnen har bland annat köket fått en översyn.

Paradserien Südwind Exclusive skiljer sig från den vanliga Südwind främst genom en omfattande standardutrustning med bland annat väsentligt större kylskåp och vattenburen värme i konvektorer och golv. Självklart skiljer även prislappen serierna åt. I grundutförande kostar 790 UFK ungefär 90 000 kronor mer i Exclusive-tappningen.
Det finns sju olika planlösningar i Exclusive-serien, vi tittar närmare på den största av dem alla. Vi kallar den för barnkammarvagn, men alla sängar i vagnen har mått som passar de flesta vuxna. Grundkonstruktionen kan kallas beprövad. Isolering av styropor med reglar av trä, ytskikt av kulhamrad plåt på sidorna och slät sådan på front, tak och bak. Det tvåaxlade chassit är från Al-Ko och har stabilisatorkoppling (AKS) samt extra stabila stödben. Antisladdsystemet ATC finns på tillvalslistan.
Entrédörren är placerad på vagnens främre del. Dörren i sig är en delad så kallad stalldörr och har en praktisk sopkorg på den nedre delen. Det finns också en myggnätsdörr. Inne i vagnen följer en tv-möbel med gott om förvaring under och över tv-armen. Garderob finns ett par kliv in i vagnen.
 
Vagnen har en traditionell rundsittgrupp med ett pelarbord i mitten. Den går självklart att bädda upp om så önskas. Det finns tre textilpaket att välja på och i denna vagn heter den Luccio. Färgerna är ljusgråa och bruna och de fungerar bra med trädekoren och golvmattan. Vagnens överskåp har ljusa vertikala fält som framhäver vagnens storlek. Köket är en av vagnens höjdpunkter med gott om ytor att tillgå. Spisen är perfekt. Tre lågor på rad längs fönstret ger friyta framför. Förvaring finns det gott om ovan och under bänkskivorna. Ett glasskåp ger utrymmet extra flärd.
 
Vagnens största permanenta säng är en fransk bädd placerad mitt i vagnen. Komforten är god, mycket tack vare de fem-zoners kallskummadrasser som vagnen är utrustad med. Madrassen och sängbotten är delad vilket gör att det är lätt att komma åt det stora lastutrymmet under. Läslamporna är placerade en bit upp på väggen vilket gör att det går att sitta upp och läsa. På motsatt sida i vagnen finns ett kylskåp med en volym på 190 liter med en separat frysdel med egen dörr. Bredvid finns vagnens största garderob, som även fungerar som torkskåp då det är uppvärmt och ventilerat. Sen följer ett stort makeupbord med förvaring inuti och en designad pall som vid transport kan säkras under bordet.
 
Längst bak i vagnen finns ett rum som enkelt kan avdelas med en rejäl dörr. Här finns goda förutsättningar för en mindre flock barn att trivas bra. En våningssäng med två stora sängar och en soffgrupp med bord dominerar utrymmet. Även denna soffgrupp går att bädda upp. Det innebär att det går att lämna den främre sittgruppen orörd och ändå ha bäddade sängar för fem personer.
Mellan våningssäng och sittgrupp finns ytterligare en garderob. Dessutom finns ett hygienutrymme med toalett, medan duschen i denna vagn är ett tillval. Handfat och spegel står fritt på motsatt sida i vagnen bredvid make-up bordet. Vagnens storlek och all standardutrustning gör att vagnen blir tung. Som lägst kan den registreras med en totalvikt på 1 900 kilo. Med tanke på hur mycket förvaringsutrymme som finns mår vagnen bra av att registreras tyngre än så, under förutsättning att det finns en dragbil och förare som kan och får dra vagnen, något som underlättats med den nya utökade B-behörigheten i år.
 
Exclusive-vagnarna ger ett exklusivt och lyxigt intryck med dess utrustningsnivå och materialval. De är helt klart företagets ”top of the line”-produkter. De nya Eurostarvagnarna som ska börja säljas i år höjer dock ribban ytterligare så Exclusive ska nu kanske snarare kallas traditionell lyx? 
Knaus Südwind Exclusive 790 UFK

Totallängd: 9 440 mm

Totalbredd: 2 500 mm
Totalhöjd: 2 570 mm
Innerhöjd: 196 cm
Chassi: Al-Ko med AKS säkerhetskopplingkoppling.
Totalvikt: 1 900-2 500 kg
Tjänstevikt: 1 790 kg
Maxlast: 110-710 kg
A-mått: 11 740 cm
Isolering tjocklek golv/vägg: 38/31/31 mm
Isoleringsmaterial: Styropor
Uppvärmning: Alde compact 3010. Vattenburen central- och golvvärme.
Bäddmått: Fram: 148x228 cm, mitten: 140x198 cm, bak: 120x183 cm+2 st 77x193 cm
Garantier: Fabriksgaranti 2 år, fuktgaranti 5 år
Pris från: 379 700 kr
Pris testad vagn: 401 700 kr

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.