Nästa artikel
7 av 10: ”För få laddstationer”
Nyheter

7 av 10: ”För få laddstationer”

Publicerad 8 maj 2013
Priset är inte största hindret för elbilen. Snarare är det bilarnas räckvidd och bristen på laddstationer som avskräcker.

Fler och fler biltillverkare lanserar egna elbilar, men fortfarande väntar försäljningssiffrorna med att skjuta i höjden. Priset är en orsak, räckvidden en annan. Nu har däckfirman Michelin tagit reda på hur det verkligen ligger till, med en färsk undersökning i de nordiska länderna.

Undersökningen visar att priset i sig inte alls är så avskräckande som man kan tro. Varannan svensk tycker att elbilar är för dyra. Finländarna avstår desto oftare på grund av priset, sju av tio tycker att elbilar är för dyra. Norrmännen låter dock inte priset hindra dem, bara två av tio avstår på grund av priset.

Bristen på laddstationer avskräcker flest
Det vanligaste skälet att undvika elbilen är istället bristen på laddstationer. Sju av tio nordiska bilköpare tycker att det behövs fler laddstationer innan en elbil kan övervägas. Det stora problemet är framför allt att det blir svårt att åka långt eller till platser som är mer avsides.

– Det är tydligt att vi befinner oss i ett moment 22. Mackarna vill inte bygga ut laddningsstationer förrän fler kör elbil, och konsumenterna är inte beredda att köpa elbil innan det finns tillräckligt många laddningsstationer, säger Lotta Wrangle, nordisk presschef på Michelin.

Svenskar ser miljövänligheten som den största anledningen att skaffa elbil. Norska, danska och finska bilköpare tycker dock att billigt drivmedel och skattereduktioner ger störst motivation.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.