Nästa artikel
Restips: Ovisi och Irbenes
LETTLAND

Restips: Ovisi och Irbenes

Publicerad 12 oktober 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Världens åttonde största radioteleskop reser sig över trädtopparna i Kurland. Under sovjettiden användes det för att spionera på väst, nu lyssnar det på ljud från universum.
Det är efter den lettiska Östersjökusten som vi hittar området Kurzeme, för oss svenskar mer känt som Kurland. Att åka hit under sovjeteran var helt uteslutet för här var det militären som härskade. Det spanades intensivt mot väst och därför behövdes en rejäl antenn så det är här som världens åttonde största radioteleskop finns. Vi befinner oss mellan Kolka och Ventspils, ganska nära kusten där Sovjetunionens extremt hemliga avlyssningsstation Zvaigznite, Lilla stjärnan, uppfördes.

När den sovjetiska militären lämnade över området 1994 så lämnade man området med bitterhet. Det hälldes syra i elmotorerna, elledningarna höggs av, hus tömdes på allt av värde och det mesta gjordes till kaos. Trots allt detta så sprängde de inte det 32 meter breda och 600 ton tunga teleskopet i luften vilket gjorde att letterna kunde konvertera det till ett rymdobservatorium. När det gäller miljön och de långsamt förfallande husen lär chefen för Ventspils internationella centrum för radioastronomi skrattande ha sagt att här skulle man kunna filma en skräckfilm, Frankenstein och KGB, utan att behöva spendera ett öre på dekorationer! När man sett dem är man beredd att hålla med.

I Irbene har även det andra radioteleskopet, vars diameter är 16 meter, restaurerats och snart kommer det användas för att följa den första lettiska satelliten, som lettiska studenter bygger tillsammans med tyskar vid Bremens universitet.

Eftersom radarn i Irbene inte längre är ett militärt objekt kan man gå turer här och man kan hyra en guide om man vill så. Man kan inte bara promenera runt själva området utan även klättra på plattformen som ligger på teleskopets övervåning, varifrån man har en fin utsikt över Kurzemes skogar. Man kan även promenera genom en underjordisk tunnel som förbinder det största teleskopet med ledningsrummet.

Nio kilometer närmare kusten ligger den 1905 byggda fyren Ovisi och det är den äldsta bevarade navigeringsbyggnaden i Lettland. Lika nära ligger Mikelisfyren, som är Baltikums högsta fyr med sina 62 meters höjd. Ovisifyren kan du besöka och gå upp i och det finns även ett litet museum i anslutning till den.

Men området är inte minst känt för sin vilda natur. Medan vågorna slår mot kusten samlar folk bärnsten eller så surfar de i den perfekta vinden någonstans efter de oändliga sandstränderna. Eller så njuter de av den rökta fisken i området som tillhörde de rikaste i Europa innan framför allt andra världskriget satte stopp för festen.

I närheten av Irbenes radarstation hittar du även den vackra Irbefloden som är populär bland paddlare som vill komma bort från civilisation och trängsel, i närheten ligger också Sliteres nationalpark, Kolkas rags (Domesnäs) och ett unikt kustnära kulturhistoriskt liviskt område, livernas kust.

Det finns all anledning att lugnt färdas på dessa vägar för att se detta kulturarv med sin spännande historia.
Var?
Efter väg P124 mellan Slitere och Ventspils

GPS Ovisi: N57°34'54", E21°51'17"
GPS Irbenes: N57°33'12", E21°51'17"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.