Nästa artikel
Tänk på telefonen utomlands
NYHETER

Tänk på telefonen utomlands

Publicerad 8 juni 2015
Det finns flera saker som är viktiga att tänka på om du vill slippa höga räkningar för telefonen när du kommer hem. Konsumentverket, Post- och telestyrelsen (PTS) och Telekområdgivarna tipsar inför semestern.

Inom EU finns kostnadstak som bestämmer det högsta priset som en operatör får ta ut för mobil telefoni, sms och mobil dataanvändning. Det kallas för eurotaxa. Men det kan ändå bli dyrt att använda mobila tjänster i utlandet.

- Som kund ska man alltid kontrollera med sin operatör vilka priser och villkor som gäller för att ringa och ta emot samtal och att surfa i de länder man besöker. Särskilt om man reser till länder som inte är med i EU. Operatörerna har särskilda prisplaner för mobiltelefoni och surf. Det kan löna sig, främst för surf, med sådana prisplaner, säger Mattias Grafström, VD på Telekområdgivarna.

- Om du vet med dig att du kommer använda internettjänster kan det ibland löna sig att anta erbjudanden som brukar komma i ett sms när man landat i ett visst land. En fördel med ett sådant upplägg är att du vet vad ditt surfande kommer att kosta. Men tänk på att datamängden ofta är begränsad och om du till exempel vill spela onlinespel eller titta på strömmad video så krävs oftast mer data. Du kan oftast inte använda datatjänster som hemma i Sverige, säger Linn Berggren, jurist på PTS.

Surfspärrar

När du använder mobilen utomlands med ditt svenska abonnemang kan det bli många gånger dyrare än vid motsvarande användning i Sverige. Alla typer av mobilanvändning utomlands (både ringa, sms:a och surfa) kan snabbt orsaka höga kostnader. Det gäller alltså inte enbart smarta mobiltelefoner utan även då du använder dator, surfplatta eller en äldre mobiltelefon.

Alla operatörer ska därför erbjuda en kostnadsfri spärrfunktion för surf med mobilen eller mobilt bredband, om du använder ditt svenska abonnemang i ett annat EU-land. Spärren innebär att du automatiskt ska få ett meddelande om att summan närmar sig en gräns på 50 euro, dvs. ca 580 kronor (inklusive moms). Operatörerna ska erbjuda dig samma spärr när du reser till länder utanför EU. I vissa länder är en sådan spärr inte möjlig men du ska då få ett meddelande om det.

- Du ska få en varning när du närmar dig surfgränsen. Om du då inte meddelar operatören att du vill fortsätta surfa över gränsen ska tjänsten spärras. Tänk efter innan du tar bort spärren, kostnaden för surf i utlandet kan snabbt bli mycket hög, säger Cecilia Norlander, jurist på Konsumentverket.

Fler tips till resenären

  • Enligt gällande regler ska operatörerna informera om priser för mobiltelefoni och surf vid resor även utanför EU. Men det kan ändå vara bra att kontrollera med din operatör innan du reser vilka priser och villkor som gäller i det land du ska resa till. Det går ofta att få avtal med fastpris för en viss mängd datatrafik även i utlandet. Fråga din operatör vad de har för alternativ.
  • Tänk på att tjänster och applikationer i din utrustning automatiskt kan använda sig av datatrafik (exempelvis e-post) utan att du ser detta. Stäng därför av dessa innan du reser utomlands för att undvika höga kostnader. Stäng av möjligheten att koppla upp dig mot en utländsk operatör (så kallad roaming) om du inte kontrollerat med din operatör vad det kommer att kosta.
  • Ett bra alternativ är att istället koppla upp dig mot lokala och ibland kostnadsfria nätverk på till exempel hotell och caféer i det land du reser till. Var noga med att kontrollera att det är kostnadsfria nätverk du är uppkopplad mot. Tänk på att vara restriktiv med att överföra känslig information när du är uppkopplad på ett publikt trådlöst nätverk. Om din utrustning inte är operatörslåst kan du även använda dig av ett lokalt kontantkort.
  • Stäng av röstbrevlådan (mobilsvar) innan du har kommit utomlands. Utanför EU kan du få betala både för att ta emot och lyssna av meddelanden som talas in på ditt mobilsvar.
  • Även vid resor inom Sverige kan det bli höga kostnader om man befinner sig i närheten av gränsen mot till exempel Norge eller Finland. Man bör i så fall vara vaksam på om nätet kopplas upp mot en mast i dessa länder istället för i Sverige.

Läs mer om mobiltelefoni och mobilt bredband i utlandet (på Telekområdgivarnas webbplats)

Läs mer om mobiltelefoni och mobilt internet inom EU (på PTS webbplats)

 

Pristak från den 1 juli 2015

Det finns sedan flera år pristak för att ringa, ta emot samtal, skicka sms samt för dataroaming inom EU.

Det högsta slutkundspriset för ringda samtal är 2,21 kr per minut, medan priset för att ta emot ett samtal uppgår till 0,58 kr/minut. Taket för ett euro-sms är 0,70 kr.

Priset för mobila datatjänster får vara högst 2,33 kr per megabyte inom EU. Samtliga priser angivna i sek är inkl. moms. När du kommer till ett EU-land ska du i sms eller liknande få information från din operatör om vilka pristak som gäller. Det är viktigt att du tar till dig av den informationen innan du börjar surfa.

Det pågår för närvarande förhandlingar på EU-nivå om framtida regler på roamingområdet. Vad som kommer ut av dessa förhandlingar kommer dock inte påverka slutkundspriserna under 2015.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.