Nästa artikel
Övervakning ger billigare försäkring
NYHETER

Övervakning ger billigare försäkring

Publicerad 27 december 2016
Våra bilar lagrar allt mer av vårt trafikbeteende. Nu har fyra försäkringsbolag fått tillstånd att lagra ditt körbeteende och sätta premien efter det.

Fyra svenska försäkringsbolag föreslår sänkt försäkringspremie om du låter tekniken larma både dig och bolaget om du överträder hastighetsgränsen. Det problematiska i sammanhanget är att bolagen därmed börjar lagra eventuella lagöverträdelser, något som Datainspektionen menar kan påverka den enskildes integritet. Tekniken innebär dessutom att fordonets geografiska position hela tiden övervakas.

Beroende på vilken inställning man har om denna typ av teknik kan likaväl premien sägas bli dyrare om man inte installerar övervakningstekniken. 

Datainspektionens uppfattning är att eftersom försäkringsbolagen i så fall datalagrar lagöverträdelser krävs ett godkännande från dem vilket nu fyra svenska bolag fått. En del av motiveringen för att godkänna datalagringen är det goda syftet, att främja trafiksäkerheten. En annan viktig aspekt är att systemet är frivilligt.

Vad som händer om polisen kräver ut uppgifter kan komma att hanteras olika av olika försäkringsbolag. VTI, menar dock att vi framöver får vänja oss vid allt fler register, även av den här typen om hur vi framför våra bilar. Problemet här är snarast att det inte är en myndighet som registrerar och äger registret utan ett privat företag som kopplar det till sin prissättning.

Diskutera: Är det bra eller dåligt att privata försäkringsbolag registrerar körbeteenden, inklusive eventuella lagbrott?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.