Nästa artikel
Gysinge bruk firar 350 årsjubileum
GÄSTRIKLAND

Gysinge bruk firar 350 årsjubileum

Publicerad 27 april 2018 (uppdaterad 27 april 2018)
Nu i Valborg firar Gysinge att det är 350 år sedan tillståndet att anlägga vallonbruket utfärdades. Med fyrverkeri, vårtal och körsång kommer en av Sveriges bäst bevarade bruksmiljöer att inleda årets festligheter.

Den 29 april år 1668 är privilegiebrevet daterat, det bevis som den svenska staten genom Bergskollegiet utfärdade på att den då knappt femtioåriga Peder Swensson Printz hade rätt att grunda Gysinge bruk. Idag är miljön historisk och ett av Sveriges bäst bevarade järnbruk. Det var samma år som Riksbanken grundades under namnet Riksens Ständers Bank och som kuriosa kan nämna att vi har världens äldsta centralbank. Men det ger ett perspektiv om vad som hänt sedan bruket grundades. Privilegiebrevet har numer Stockholms stadsarkiv i sitt förvar men i Gysinge brukshandel kan man se en kopia.

Här skulle tillverkas krigsmaterial, stormaktstidens omfattande krigsmakt behövde bland annat gevär och granater, men även samhället i övrigt var i stort behov av metaller och detta behov blev snabbt större än krigsmaktens. Gysinge bruk blev en lysande investering och var i över 200 år ett av de största i landet och först i modern tid blev det utkonkurrerat av modern industrialism.

Här återfinns världens första elektrostålugn, även om miljön där den placerats inte utstrålar samma modernitet. Den vitkalkade "Krokiga smedjan" ligger vackert vid en fors som hör ihop med Dalälven, masugnen är från 1600-talet så vem förväntar sig detta tekniksprång just här? Men kulturarvet är allerstädes närvarande och utstrålar frid.

Sluter man ögonen lite lagom och kisar mot de vitkalkade byggnaderna från 1700-talet och lyssnar på forsens brus kanske man kan frammana de gamla ljuden från stånghammare och andra maskiner. Kanske kan man se arbetarna som slet i hetta under usla arbetsförhållanden men deras slit skapade grunden för dagens industrisamhälle, något man rimligen bör skänka en tacksamhetens tanke.

Inte bara bruket i sig självt väcker besökarnas intresse. Bredvid byggnaderna forsar älven fram vid bruksparken, det krävdes ju kraft i en tidsepok då vattenkraft var den naturliga kraftkällan. Vattnet är klart, friskt och fiskrikt och på andra sidan älven tar Färnebofjärdens nationalpark vid, en plats där havsörnen trivs. Ibland leker uttern i forsarna och trots den tidiga industrimiljön andas hela bruket en frid som hör en förgången tid till.

Över Dalälven finns på promenadavstånd fyra kulturhistoriskt intressanta järnvägsbroar. Ibland kan motståndet mot att riva och ersätta skapa fantastiska turistmiljöer och området är rikt på både natur och kultur. Broarna är från järnvägens barndom, från förra sekelskiftet, och visar på den obändiga viljan att hålla bruket levande och konkurrenskraftigt.

Hela året kommer att gå i jubileumets tecken, exempelvis blir valborgsfirandet det största i Gästrikland, brukets historia kommer att visas med föreläsningar och fotoutställningar för att nämna något. Ändå tycker nog många att den vackra bruksparken räcker långt men gör det inte det kan man kombinera med att paddla kajak i Färnebofjärden eller besöka brandbilsmuseumet. Men redan på söndag blir det födelsedagskalas på Café Udden med föreläsning om Gysinge och så förstås födelsedagstårta. Övernatta kan man göra på Gysinges ställplats.

Gysinge bruk

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.