Nästa artikel
Jul på Mårbacka i Selma Lagerlöfs anda
VÄRMLAND

Jul på Mårbacka i Selma Lagerlöfs anda

Publicerad 24 oktober 2019
Selma Lagerlöf har en speciell plats i många svenskars hjärtan. Vem tänker inte på Gösta Berlings saga, att hon och Mårbacka är intimt förknippade samt att hon fick Nobelpriset när hennes namn nämns. I den här kontexten hålls en julmässa på Mårbackas Minnesgård redan den 31/10 - 3/11.

Mårbacka Minnesgård är genomsyrad av modern svensk historia. Det är en historisk plats. Älskad av författarinnan. Väl känd av de flesta svenskar men långt ifrån alla har varit i de historiska omgivningarna. Att uppleva en av landets mest uppskattade julmässor i den här miljön ger en känsla för hennes författarskap som inga texter kan återge.

Vi får gå tillbaka till början av 1700-talet för att hitta rötterna i gårdens historia. Då var komministern Olof Morell gårdens ägare, 1793 uppfördes den gamla mangårdsbyggnaden och 1801 kom den genom arv i familjen Lagerlöfs ägo. Arvegods är något speciellt, det må vara den mest banala tingest, det är ändå något som har en speciell plats i hjärtat. När gården på grund av en konkurs tvingades bort från familjens ägo var det förstås en skam för familjen men äran skulle komma att återupprättas. 1907 kunde den då framgångsrika Selma Lagerlöf köpa tillbaka huvudbyggnaden och den blev till hennes älskade sommarbostad. 1910 kunde hon även köpa tillbaka skogen och jorden som ursprungligen hörde till med hjälp av prissumman hon fick i och med Nobelpriset i litteratur 1909. Men även om gården var älskad lät hon bygga om den 1921-1923 och efter det återstod inte mycket av hennes barndomshems ursprungliga utseende.

Den ursprungliga rödmålade mangårdsbyggnaden hade utvidgats österut, en ny övervåning och vindsvåning kom till och den pampiga fasaden fullbordade ombyggnaden till en elegant och ståndsmässig herrgård efter ritningar av den erkände arkitekten Isac Gustaf Clason. Så som Mårbacka ser ut idag har det gjort sedan 1923 och här levde och verkade Selma Lagerlöf fram till sin död 16 april 1940. I hennes testamente stod att gården skulle ägas och förvaltas av en särskild stiftelse och även framledes vara i samma skick som när hon dog samt öppen för allmänheten. Så fick det bli och så är det än idag.

Det är i den här ståndsmässiga miljön julmässan hålls. Här håller några av landets duktigaste slöjdhantverkare de gamla traditionerna vid liv och visar upp sin skaparglädje. Resultatet är en julmarknad där du har chans att handla deras hantverksmässigt framställda produkter direkt från dem. Julsaker är svåra att kalla unika men nog är det skillnad på hantverk och industriframställt. Men en julmarknad, som i det här fallet kallas julmässa, måste även ha en stor matbod som fyllts av alla sorters julmat.

Är man ändå är på plats ska man inte missa att ta en guidad tur i Selma Lagerlöfs välbevarade hem. Här får man höra den både tragiska, roliga och framför allt intressanta historien bakom en av landets mest kända författarinnor och detta på en plats som står kvar i samma skick som när Selma Lagerlöf lämnade den för sista gången 16 mars 1940.

Så ta en tur till årets julmässa på Mårbackas Minnesgård. Det blir en upplevelse för alla sinnen. För inte bara Selma Lgerlöf väcker speciella känslor, det gör även Värmland med sin speciella plats i den svenska historian.

Här hittar du julmässans hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.