Nästa artikel
Julmarknad i Kosta med magisk känsla
SMÅLAND

Julmarknad i Kosta med magisk känsla

Publicerad 28 oktober 2019 (uppdaterad 28 oktober 2019)
Det är miljontals ljus. Det är känsla. Det är glödande glas och värme från hyttan. Det är en julmarknad där glas står i centrum! Hit vallfärdar tusentals besökare!

Att bege sig till Kosta är inte riktigt som att bege sig till andra julmarknader. Visst finns den snöbeklädda tomtevärlden, en ståtlig julgran och välfyllda julbodar, värme och gemenskap. Men invigningen är redan den 9 november och marknaden pågår till andra sidan julafton, till den 30 december.

Kosta som ort är lite speciell, namngiven som den är av grundarna till glasbruket, Anders Koskull och Georg Bogislaus Stael von Holstein. De satte ihop valda delar av namnen och fick det betydligt händigare namnet Kosta som sedermera även blivit ortens namn.

Historian sträcker sig tillbaka till 1742 då de två grundarna tjänstgjorde som Karl XII:s drabanter. Uppskattade som de var förlänades de var sin landshövdingpost och på uppdrag av Kung Fredrik I grundar de detta år glasbruket Kosta. Att det blev just där berodde på landshövdingeposterna, i Växjö respektive Kalmar, och att Kosta ligger precis mitt emellan. Kanske även för att det var mitt i de mörkaste Smålandsskogarna där det fanns det gott om ved att elda ugnarna med. Sanden som behövdes fanns också på plats även om finglasens sand importerades från Danmark, Tyskland och Frankrike medan glasblåsarna med rätt yrkeskunskap var mästare från tyska Böhmen. Med tiden skulle här skapas något vi idag benämner Glasriket med sitt berömda hantverk.

Här värmer man sig vid hyttans ugn medan man ser den glödande glasmassan formas. Det är något speciellt när glaset formas, något magiskt över detta material som ändå är så vardagligt. Med finurliga tekniker har glaskonstnärer skapat konstverk under de drygt hundra år de funnits och vunnit erkännanden men så har det dock inte alltid varit. Fram till slutet av 1800-talet formgavs glaset i Kosta av glasarbetarna själva eller av beställaren. Vid Stockholmsutställningen 1897 blev dock glasbruket kritiserat för sin likformighet och 1898 togs nya grepp när glasbrukets förste formgivare Gunnar G:son Wennerberg anställdes.

Under 1800-talets andra hälft grundades de flesta av Sveriges övriga glasbruk och eftersom Kosta då redan var väl etablerat kom många mästare och glasblåsare från Kosta. Det var då som Kosta började kallas "moderbruket inom svensk glasnäring". 

Numer har verksamheten breddats och utöver glasbrukets fabriksbutiker finns Kosta Outlet med försäljning av bland annat märkeskläder samt Kosta Safaripark där man kan se parkens visenter, vildsvin, mufflonfår och kronhjortar. Kanske något som skaparna av glasbruket aldrig kunnat föreställa sig.

Den charmiga kringmiljön har sitt ursprung som arbetarbostäder och började uppföras på 1750-talet. Alla stugor hade sitt eget namn som Nineve, Jerusalem, Påfelund, Betlehem, Tellelund, Babylon, Snettin och Vita bäck. Det är höljt i dunkel hur traditionen med namnen började, kanske var det folkhumorn som döpte dem, kanske behovet av en adress. Här bodde man trångt, varje familj hade ett rum vilket betydde att bodde tre eller fyra familjer i varje stuga så sammanhållning blev ett måste.

Den 9 november klockan 17 invigs årets julmarknad av radio/tv programledaren Gry Forsell och sedan är det öppet torsdagar och fredagar 12-20, lördagar och söndagar 11-18. Den 25-30 december är det 11-18 som gäller.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.