Nästa artikel
Bindestreck i registreringsnummer blev fall för HD
NYHETER

Bindestreck i registreringsnummer blev fall för HD

Publicerad 11 oktober 2020 (uppdaterad 13 oktober 2020)
Sabine heter en tysk dam som parkerade en bil i Stockholm där hon betalade sin avgift med en SMS-tjänst. Hon skrev in bilens nummer på tyskt sätt med ett bindestreck som inte fanns med på plåten vilket ledde till att fallet gick ända till HD. Nu har hon äntligen fått rätt.

Att ett bindestreck kan ha större betydelse än de flesta tror har Sabine Middendorf fått erfara. Det beror på att man i Tyskland brukar ange sitt registreringsnummer med bindestreck mellan grupperna av bokstäver och siffror berättar hon för SVT Nyheter som uppmärksammat rättsfallet. Att registreringsnumret i olika sammanhang skrivs på det sättet är inte så underligt, de första bokstäverna som kan vara en, två eller tre, anger orten bilen kommer ifrån, sedan följer en eller ett par bokstäver som inleder själva registreringsnumret som avslutas med ett antal siffror som även de kan skilja i antal. Mellan de två första grupperna av bokstäver har skylten några märken som närmast kan jämföras med våra gamla kontrollmärken.

Det innebär att det skulle kunna finnas en bil i Hamburg (egentligen Hansestadt Hamburg), vars ortsbokstäver är HH samt en efterföljande bokstav A som exempel samt en annan bil i Hannover vars ortsbokstav är H med de inledande bokstäverna HA i själva registreringsnumret. Därför skriver bilägaren från Hamburg sitt nummer som HH-A-12345 medan Hannoverbon skriver H-HA-12345 för att tydliggöra var kontrollmärkena är placerade på själva registreringsskylten. Så långt allt väl och Sabine gjorde som hon är van vid. Att det dessutom ska finnas en nationalitetssymbol på bilen eller registreringsskylten följde hon också. I sammanget kan nämnas att de militära skyltarna har en bokstav följt av ett bindestreck och siffror.

Men en, får vi anta, nitisk trafikövervakare, gillade inte hennes sätt att skriva sitt registreringsnummer. Finns det inget bindestreck på nummerplåten ska det inte heller finnas i SMS:et. Sabine bestred först sin parkeringsanmärkning till polisen, något hon inte fick gehör för och Sabine Middendorf vände sig därför till tingsrätten som prövade fallet. De tyckte att hon gjort rätt men det nöjde sig inte polisen med utan de överklagade domen till Hovrätten.

– Vi anser att man inte har angett ett korrekt registreringsnummer om man lägger till eller tar bort tecken jämfört med vad som står på registreringsskylten, sa Martin Sivertsson, jurist på Polismyndigheten, i en tidigare intervju med SVT.

Även Hovrätten höll med Sabine men polisen gav sig inte. De menar att det behövs ett prejudikat eftersom flera snarlika fall har bedömts olika av lägre instanser. Polisen fick dock inte heller medhåll i Högsta domstolen och hon behöver därför inte betala p-boten som svensk polis krävt i den utdragna domstolsprocessen.

HD menar att det inte har funnits några tydliga regler i SMS-tjänsten om hur registreringsnumret ska anges och HD anser även att Sabine Middendorf gjort vad som krävts för att försöka betala på rätt sätt.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.