Nästa artikel
Nu gäller nya avställningsregler för husbilar
NYHETER

Nu gäller nya avställningsregler för husbilar

Publicerad 2 mars 2021 (uppdaterad 9 februari 2023)
Den 1 mars började de nya avställningsreglerna för husbilar som omfattas av bonus-malus att gälla. De innebär i korthet att karenstiden kortas från 15 dagar till fyra.

De husbilar som omfattas av bonus-malus är de av årsmodell 2018 eller nyare som inregistrerats efter halvårsskiftet 2018. Så länge som de har den förhöjda skatten kan en ny regel utnyttjas (fram till tre år efter första inregistreringsdag) vilket innebär att de inte längre behöver vara avställda 15 dagar för att skatten ska återbetalas. Formellt räknas hela avställningsdagen som avställd.

Det betyder att de som vill utnyttja systemet maximalt kan ställa på sin husbil till helgen, exempelvis på fredagen, för att köra den under helgen. Skatten beräknas då från fredagen fram till avställningsdagen, exempelvis söndagen. Den dag som fordonet ställs av är inte skattepliktig. Det innebär att skatt betalas för två dagar medan försäkringen beräknas för alla tre dagarna. Övriga dagar omfattas husbilen av en så kallad avställningsförsäkring med andra villkor än vanligt, hur varierar något mellan olika försäkringsbolag, och för det fall någon har en fast årspremie (ofta kallad årsförsäkring) påverkas inte försäkringspremien.

Det finns anledning att kontrollera med försäkringsbolaget vad som gäller angående omfattningen av försäkringsskyddet då det skiljer mellan ett påställt respektive avställt fordon.

Rent administrativt kan ett maximalt utnyttjande av de nya reglerna innebära att skatteinbetalningarna respektive skatteutbetalningarna går om varandra. Vi har lyssnat med Transportstyrelsen där vi talade med Mats Einarsson som är verksamhetsutvecklare om vad som gäller för de som utnyttjar systemet maximalt.

  • Grundprincipen är att alla inbetalningsdebiteringarna ska betalas innan den angivna förfallodagen vilken normalt är 21 dagar annars utgår påminnelseavgifter.
  • Inbetalningskorten kommer att gå om varandra och det blir viktigt att separera alla betalningar och ange rätt OCR-nummer.
  • Betalningarna syns i Transportstyrelsens e-tjänst för fordonsskatt och måste kontrolleras där om man inte vill ligga ute med dubbla debiteringar.
  • Varje debiterad skatt är ett separat ärende med separata betalningar och separata OCR-nummer.
  • Om husbilen ställs på på fredagen och ställs av på söndagen kan det förmodas att inbetalningskortet är bilägaren tillhanda på tisdag/onsdag på det belopp som gäller från påställningsdagen till skatteperiodens slut (för en skattepliktig husbil med en skatt som överstiger 4 800 kronor debiteras skatten för en fjärdedel av året).
  • Avställningen och den justerade skatten syns då från och med tisdagen i e-tjänsten. Detta lägre belopp kan då betalas in istället för det belopp som angetts på inbetalningskortet. Observera att det är just det OCR-numret som ska användas, det går inte att lägga ihop flera betalningar.
  • Överbetalningar återbetalas men det tar längre tid än det tar att registrera inbetalningen.
  • Då varje utskickad skatt är ett separat skatteärende räcker det inte med att tillräckligt mycket skatt finns hos Transportstyrelsen, man kan få straffavgifter ändå.

Hela vägtrafikskattelagen hittar du här!

Här hittar du 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.