Nästa artikel
Fultvätt av bilen allt vanligare
NYHETER

Fultvätt av bilen allt vanligare

Publicerad 26 mars 2021 (uppdaterad 26 mars 2021)
Miljödiskussioner till trots, svenska bilägare tvättar i allt större utsträckning sina bilar hemma på uppfarten eller i garaget, visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil. För tre år sedan var det var femte som hemmatvättade. I dag är det var fjärde.

Våra myndigheter vill att vi tvättar bilarna i tvätthallar där tungmetaller, oljerester och kemikalier kan tas om hand  så att dessa ämnen inte rinner ut i dagvattenbrunnar och vidare ut i sjöar och vattendrag. Ändå uppger var fjärde bilägare, 26 procent, att de tvättar sin bil på garageuppfarter och liknande platser enligt en Sifo-undersökning som Kvdbil låtit göra. När samma fråga ställdes 2018 var siffran 21 procent.

– Jag trodde faktiskt att vi hade kommit längre. Många tycker nog att det är praktiskt och billigt att ”fultvätta” bilen på gatan eller uppfarten. För detta betalar vårt dricksvatten och vår miljö ett högt pris, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Daniel Odsbergs rekommendation är att alltid tvätta på biltvätt. På biltvätten separeras tvättvattnet från olja och giftpartiklar innan det leds till ett avloppsreningsverk där det renas.

– Åk till en biltvätt, helst en som är miljömärkt. Du får ren bil och rent samvete, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil. Kan man inte ta sig till en biltvätt är en mobil biltvättjänst som Woshapp ett alternativ. Tvätten sker direkt på gatan, all vätska samlas upp och det blir inget spill.

Undersökningen visar också att endast var tredje, 33 procent, bilägare tvättar sin bil en gång i månaden eller oftare. Flitigast på att putsa bilen är äldre personer och män. 44 procent i åldern 56-79 år tvättar bilen minst en gång i månaden, jämfört med 23 procent i åldern 18-34 år. Motsvarande siffror för män och kvinnor är 39 respektive 26 procent.

– Om du vill hålla din bil i gott skick måste du ta hand om den. Att i vårt klimat tvätta bilen så sällan som varannan månad ger ökat slitage och det påverkar andrahandsvärdet. Jag rekommenderar att man tvättar bilen minst en gång i månaden. Annars riskerar smuts och salt att samlas på och under bilen och lacken kan ta skada och mattas av så att rost får fäste, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Var tvättar du bilen? (Flera svar är möjligt)

På tvättomater  / 49 procent
Tvättar själv på bensinmack/tvättstationer / 35
Hemma på uppfarten eller garaget / 26
Annat / 9
Tvättar inte bilen / 4
Tveksam/vet ej / 1

Hur ofta tvättar du bilen?

Varje vecka / 4 procent
Någon gång i månaden / 29
Varannan månad eller mer sällan / 63
Aldrig / 3
Vet ej / 2

Juridiken enligt Villaägarna

Villaägarna tog nyligen upp problematiken runt tvättandet på egen mark. De rekommenderar tvätt i bilhall men det är inte alltid så lätt med husbilar då de är för stora för de flesta tvätthallar. 

– Om du av någon anledning inte kan ta dig till biltvätten, undvik då att stå på gatan eller garageuppfarten. Tvättvattnet rinner, som tidigare nämnts, ner i gatubrunnarna för dagvatten och hamnar orenat i närmaste vattendrag, skriver Villaägarna i artikeln.

– Ställ i stället din bil på en gräsmatta. Marken kan till viss del fånga upp föroreningar och bryta ner dem innan de når grund- och ytvatten. Använd helst bilvårdsprodukter som är miljömärkta med exempelvis ”Svanen” eller ”Bra Miljöval”, säger Fredrik Erlandsson.

Enligt miljöbalkens hänsynsregler ska alla som bedriver en nedsmutsande verksamhet göra vad som krävs och är möjligt för att förebygga och motverka skador på miljön. Det gäller även privatpersoner.

– Undvik därför att tvätta bilen så att föroreningar hamnar i dagvattenbrunnar, diken eller andra vattendrag, säger Fredrik Erlandsson.

Det är kommunernas miljöförvaltning som har till uppgift att se till att lagen efterlevs. I vissa kommuner får invånarna till och med betala böter. I Jönköpings kommun kan du exempelvis riskera att få ett vitesförläggande på 10 000 kronor om bilen tvättas på gatan, skriver Villaägarna avslutningvis.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 9-12 mars 2021. Totalt intervjuades 802 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.