Nästa artikel
Ny färjelinje mellan Nynäshamn och Rostock
NYHETER

Ny färjelinje mellan Nynäshamn och Rostock

Publicerad 14 juli 2021
Rederi AB Gotlands nya färjelinje Hansa Destinations startar i slutet av augusti och kommer att transportera både gods och passagerare mellan Nynäshamn i Sverige och Rostock i Tyskland.

I ett första steg trafikeras linjen med ett fartyg med avgångar från Nynäshamn på måndagar, onsdagar och fredagar. Avgångarna från Rostock sker tisdagar, torsdagar och lördagar. Planen är att sedan utöka trafiken till två fartyg, vilket innebär daglig avgång i båda riktningarna. Vissa avgångar kommer också att angöra Visby.

Turen tar 18 timmar, med avgång 19:00/19:30 och ankomst nästkommande dag vid 13:00/13:30.

– Med Hansa Destinations får kunder nu ytterligare ett alternativ att frakta gods mellan Stockholmsregionen och norra Tyskland, vilket förbättrar flexibiliteten och effektiviteten. Den nya linjen kommer årligen kunna flytta över 75 000 lastbilar från land till hav och därigenom minska utsläppen från transporterna, säger Håkan Johansson, vd Rederi AB Gotland.

Linjen är en del av Rederi AB Gotlands satsning på mer miljövänliga transportlösningar inom sjöfart. Tidigare i år lanserades en klimatfärdplan för Destination Gotland liksom bolaget Gotland Tech Development med uppgift att driva teknisk utveckling mot en hållbar sjöfart.

Linjen har erhållit ett statligt stöd (ekobonus) i uppstartsfasen för att minska Sveriges utsläpp av växthusgaser. Hansa Destinations är det största projektet som får ekobonus-stöd med syftet att nå Sveriges klimatmål.

Hansa Destinations, som blir en systerverksamhet till Destination Gotland, kommer även att erbjuda en ny möjlighet för resenärer som vill resa mellan Tyskland och Sverige.

– Vi ser mycket fram emot att kunna expandera vår verksamhet genom Hansa Destinations. Förutom att skapa ett kostnadseffektivt och mer miljövänligt transportalternativ mellan Sverige och Tyskland, kommer Hansa Destinations även förbättra förbindelsen till och från Visby, säger Håkan Johansson.

Linjen lanseras i samarbete med Sartori & Berger, försäljningsagent mot fraktmarknaden.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.