Parkeringsskyltar husvagn och husbil
Nästa artikel
Sova på parkeringsplats: "Finns ingen regel"
Reportage

Sova på parkeringsplats: "Finns ingen regel"

Publicerad 15 juni 2022 (uppdaterad 2 oktober 2023)
Parkeringsskyltar husvagn och husbil
Sova i husbil i på en vanlig parkeringsplats. Tillåtet eller förbjudet? Det här gäller.

Vilka regler är det som gäller om man vill övernatta på en vanlig parkeringsplats? Måste den vara husbilsmärkt? Och vad gäller mitt inne i stan?

Vi ringde upp Niclas Nilsson, utredare inom trafikreglering på Transportstyrelsen. Det här är hans svar:

Får man sova på en vanlig p-plats som är utmärkt med skyltar?
– I trafikförordningen finns det ingen regel som säger att du INTE får sova i din bil. Den regel som finns är att man måste parkera inom rutan, säger Niclas Nilsson.

Gäller det även mitt i en storstad?
– Ja, om det inte finns någon annan ordningsregel, det beror lite på om man gör något mer runt husbilen. Men ska du endast sova finns ingen uttrycklig regel om att du inte får göra det i bilen. Det säkraste är att ta reda på vad som gäller dit du ska. Det här brukar kommunerna lösa. 

Vad finns det annars för generella parkeringsregler?
– Ett fordon får inte parkera så att det hindrar tillträde till platsen eller står utanför parkeringsplats, inte så att fara uppstår och trafiken hindras eller störs. Vem som avgör det i slutändan är polisen eller parkeringsvakten. 

– Även om man står inom rutan vill man ju inte störa någon annan. Det är ett ansvar som man får ta på sig som husbilsförare.

Kan man förbjuda husbilar från att stå på en vanlig p-plats?
– När det gäller parkering på en gata så finns det en skriven parkeringsregel och den ska visas på vägmärkena, säger Niclas Nilsson.

– Det jag sett är att man valt att reglera parkering genom att skriva ”personbil klass 1” på en tilläggstavla under p-märket på vissa platser. Och då är husbilarna bortkopplade. Spontant kan jag tänka mig att man vill ha mindre personbilar på en plats och större personbilar på en plats. Men det är också en fråga för kommunen eller för den som äger parkeringsområdet.

Får man stå utanför en lokal med stor p-yta som inte är märkt ”parkering”?
– Vad är det för typ av yta? Är det någon annans mark? Det kan vara svårt att se. Ställer du upp något på någon annans mark, finns det ibland någon typ av reglering. Likaså om du ställer dig på en väg som någon enskild äger. Har markägaren eller kommunen valt att reglera parkeringen så visas den med vägmärken. Den kan ju också vara så att det finns ett så kallat områdesbeslut med parkeringsförbud och då sitter kanske inte vägmärket exakt vid varje p-yta. Det måste man också vara uppmärksam på.

– Det finns 1000-tals sådana ytor och på ett ställe kanske det verkar vara ok, för det står en massa lastbilar uppställda fast det är någon annans yta. Men jag tror man ska vara försiktig. Om man åker utanför Sverige är man nog försiktig och man bör egentligen inte ha en annan syn här.

Så kan en kommunal reglering se ut

Uppsala kommun har en tydlig definition av vad som gäller för husbilar och camping på sin hemsida. Vi tar den som ett exempel på hur lokala regleringar kan se ut:
”Camping på parkeringsplatser i kommunens natur- och friluftsområden är förbjuden. Med camping menas till exempel tältuppsättning och ianspråktagande av ytan som är större än själva ekipaget, med exempelvis stolar eller markiser. Att parkera en husbil på en parkeringsplats över natten är tillåtet så länge de regler som gäller för respektive parkeringsplats följs. På vissa parkeringar finns till exempel en maxtid på 4 timmar. I övrigt hänvisas till kommunens officiella camping- och ställplatser.”
Källa: Uppsala kommun

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.