Nästa artikel
Supertest: Adria Alpina – Lyxvagn med par i sikte!
Husvagnar

Supertest: Adria Alpina – Lyxvagn med par i sikte!

Publicerad 23 augusti 2022 (uppdaterad 31 augusti 2023)
Nya Alpina siktar mot att vara bekvämare än någonsin tidigare och 663 HT är designad som en lyxig trerummare för krävande par.
Det här är en upplåst Premium-artikel

Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Husbil & Husvagn, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Husbil & Husvagn storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.

Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång direkt!

Den slovenska tillverkaren Adria har länge varit ledande på instegs- och mellanklassvagnar, men med Alpina har de en toppserie i sortimentet som tävlar mot vintervagnar från självaste Kabe. Och Alpina årsmodell 2022 har det mesta, allt från storsäljaren Adoras tuffa vindavvisare fram, till konstruktionstekniken från lyxserien Astella som är nästan helt fri från trä i väggarna. Något som också sparar vikt. Lägg därtill ett stort panoramafönster och LED multifunktionsbakljus. 

Invändigt hämtas en hel del inspiration från Adora-serien, men med mer avancerad teknik. Till exempel vattenburen värme från Alde.

Adria Alpina 663 HT kostar närmare 500 000 kr i grundpris. Testvagnen har dessutom ett gäng lyxiga tillval som lättmetallfälgar, eljusterbar relaxfåtölj, utdragbart bord, markisbelysning och förvaringssystem i gasolkofferten som gör att grundpriset överskrids

Plus: Lyxkänsla med stort badrum, queenbed, frontkök och modern design.

Minus: Det är förstås en tung vagn med allt vad det betyder för körkort och dragbil.

KAROSS

– Den är väldigt lik Adora och det är ingen nackdel, snarare tvärtom, säger karosserieexpert Rudi Stahl som till vardags arbetar som ingenjör på tyska TÜV. 

Han har anlitats till supertestet tillsammans med ett antal andra experter på husvagnar.

De tydliga linjerna och smala skarvarna med snygga limningar, plana ramfönster, moderna alufälgar och LED baklyktor går i linje från hela bakstammen runt hörnet och fortsätter i nivå med sidodekalerna. Designharmoni i premiumklass.

Alpinakarossen är tekniskt sett ändå mer sofistikerad än Adora. Golvet, taket, väggarna är täckta med gfk och dessutom är Alpina mycket bättre isolerad. Den är byggd för att brukas året runt och har som sagt vattenburen värme från Alde, men det räcker inte med det, en god isolering och ventilation är lika viktigt för att hålla bra innetemperatur. 

I övrigt gillar karossexperten Rudi Stahl den breda entrédörren med fönster och inbyggd förvaringslåda. 

– Det enda som saknas är den stora glasdörren som finns till två av de andra planlösningarna i Alpinaserien.

Det enda som saknas är den stora glasdörren som finns till två av de andra planlösningarna i Alpinaserien.

Det är bara det stora fönstret fram och takfönstret som inte är ramfönster och det är inte så konstigt för ramfönster är svåra att sätta in där karossen kröker sig. Takfönstret har en bra öppning som underlättas av gasfjädrar.

Bakom den stora gasolkofferten hittar han dock några obehandlade trälister som han anmärker på. Förvaringssystemet i kofferten är väldigt praktiskt eftersom det är nåbart utifrån. Det finns också en stor servicelucka till förvaringen under den tvärställda queenbedden.

Stödbenen är också lättåtkomliga med en förlängd sexkant och den eleganta bakljushållaren får poäng för sina utbytbara nedre hörn i händelse av krockskada. Detaljarbetet på karossen är genomgående mycket bra, allt från kantprofiler till toakassettens utrymme.

Den nya, nästan träfria, Adria-karossen är snygg och välisolerad och detaljarbetet ser bra ut med snygga avslut.

TEKNIK

– Estate har definitivt en modern touch med sin rödsvarta 3D-design på de släta plåtväggarna och bakväggen är också elegant, säger karosspecialisten Rudi Stahl.

En annan av våra experter, TÜV-ingenjör Roman Heinzle, saknar dock en detalj.

– Den invändiga belysningen med indirekt och direkt belysning i form av LED-lampor är en självklarhet i dag och det finns även här, men var är utelampan? frågar han när han granskar Alpina. 

Utebelysningen är snyggt integrerad i en LED-list i tältskenan och den som vill ha det ännu ljusare i förtältet kan helt enkelt sätta upp den laddningsbara bordslampan som har sin laddplats på skåpet vid vilfåtöljen på insidan.

– Det är en jättebra lösning att kunna använda bordslampan lite överallt, i och utanför vagnen, utvändigt finns också externa anslutningar för dusch, el och tv, fortsätter Roman Heinzle.

Under vagnen har Adria också blivit mer noggranna med att täta och dra genomföringar för el-, gas, och vattenledningar. Den isolerade och uppvärmda spillvattentanken är placerad mellan chassistängerna och bara duschavloppet går rakt ut. Därför finns också en separat spillvattenbehållare. Gasolkofferten har god ventilation med perforerat plåtgolv och luckan öppnas så långt att även ett reservhjul kan plockas ut. (Reservhjul är tyvärrr inte standard.)

Invändigt finns dimbar belysning och indirekt stämningsljus under bänkarna. De små lamporna ovanför köket, i sittgruppen, vid sängen och i badrummet syns knappt när de inte är tända, men är de påslagna ger de bra ljus.

Badrummet har bakgrundsbelysta speglar i både dusch och vid handfatet. Det finns ett 230V-uttag i skåpet vid handfatet men man får leta lite efter det. Å andra sidan är det väl skyddat mot vattenstänk. 

Totalt sett finns det verkligen tillräckligt med eluttag i Alpina 663 HT. Vagnen har totalt åtta 230V-uttag och åtta 12V-uttag och åtta USB-portar på 2,5 watt. Ett uttag finns ovanför kylskåpet där det är lämpligt att ansluta en mikrovågsugn. Tekniskt är Alpina närmast fulländad, kablar för tv och solceller är fördragna och ljudsystemet har Bluetooth för enkel uppkoppling mot mobilen. Den har självklart också Alde vattenburen värme och varmvattenberedare. Däremot har Adria en bit kvar när det gäller optimering av luftflöden runt möbelkonstruktioner som är så viktigt vid vattenburen värme. 

Spisen har inbyggd tändare och det smala, höga kylskåpet är rejält med sina 160 liter. Ett 400 watt Elektroblock sitter lätt att nå under en soffa och övrigt elkablage är snyggt draget genom vagnen. Allt som behöver styras och ändras sköts via kontrollpanel med stora displayer ovanför entrén. Belysningen kan styras därifrån eller från de båda sovplatserna.

Elegant och ljust sovrum med tvärställd queenbed, fönster för utsikt och sänggavel med ljuddämpande tyg runt de sovandes huvuden. 

En snyggt bearbetad och visuellt tilltalande inredning som samtidigt är praktisk och i huvudsak bra snickerier. Den eljusterbara läsfåtöljen är helt enkelt jättebra!

SNICKERIER

Adria har valt mörk trädekor som blandas med vitlackerade överskåp i en snygg mix.

– Är det äkta träfanér? Undrar snickarexperten Oli Pfisterer vid första anblicken i vagnen.

Det är verkligen en snygg dekor som ser äkta ut och ett antal kromfärgade lister går ut i överkant vilket understryker att möblerna håller en hög kvalitet designmässigt.

Snickeriexperten Pfisterer tycker att Adria har lyckats väl med Alpinas moderna inredningsdesign. Visst syns en del täcklock här och där men möblernas kanter har snygga avslut och tätningar i kök och badrum är också välgjorda.

Möbelbeslagen håller en genomgående hög kvalitet och de mjukstängande gångjärnen håller fast luckorna till överskåpen så pass väl att spärrarna för att hindra dem från att öppnas knappt behövs. Kökslådorna och skjutdörren till badrummet fungerar också bra.

Sängen har en ribbotten som inte kan ställas vad gäller fasthet, men det kvittar nog för de flesta för madrassen är mycket bekväm. Det finns också justerbara sänggavlar för den som vill fälla upp och sitta i sängen. 

Matbordet kan vändas, flyttas och förstoras vilket ger en användbar boendemiljö och klädseltygerna är helt och hållet av återvunnet material. Läsfåtöljen som finns i denna vagn är ett tillval och en teknisk höjdpunkt i inredningen. Den har ett steglöst och elektriskt justerbart ryggstöd som är kul att leka med. Den lär bli en populär plats för läsning och vila.

Frontkök med härligt ljusinsläpp från både takfönster och frontfönster. Hylla istället för överskåp. Hög vattenkran och 3 spislågor på rad i samma enhet med diskhon.

 Sittgrupp i mitten med nackstöd i hörn. Konkava överskåp.

BOENDEMILJÖ

– Wow, det ser ut som i en riktig lyxvåning, säger inredningsexperten Christiane Eckl när hon kliver in i Alpinan och ser det stora frontköket plus sittgruppen med vilstolen och sovrummet med sin stora queenbed framför badrummet längst bak. 

Sittgruppen har nackstöd i hörnorna och den är stor, bekväm och smart utformad. Det blir som ett riktigt vardagsrum. Det skjutbara och vridbara bordet är idealiskt för användning utan att man måste inkräkta på mittgången.

Köket är som sagt placerat i fronten och där finns också ett stort fönster som ger härligt ljus över köksbänken. Det är ett praktiskt och modernt inrett kök med diskho och trelågig spis i en enhet som gör den lätt att rengöra. Adria har också en skärbräda av trä som passar på diskbänken. Ugn ingår som standard och likaså ett rymligt 165 liters kylskåp.

– Allt är lika bra som hemma, säger Christiane Eckl.

Det stora takfönstret gör att det inte finns några överskåp ovanför köksbänken, men däremot gott om hyllor. Det finns också gott om förvaring i lådor oskåp i köket. Till höger om kylskåpet finns ett djupt utrymme som hade varit svårt att nå inifrån men där det också högsmal lucka på utsidan, vilket gör att man kan lasta in saker utifrån där också.

Förvaring finns även på annat håll och inte bara i köket. I sittgruppen finns sex stora överskåp och bakom hörnkuddarna i soffan finns uttag för laddning, men ingen bra hylla att lägga telefonerna på. Det finns en praktisk bordslampa som är laddbar och kan placeras på valfri plats och i stället för en enda stor garderob finns två mindre intill sängen.

Den stora queenbed-sängen får extrapoäng för sin tjocka och mycket bekväma madrass och de individuellt justerbara sänggavlarna. Runtom sängen finns också ladduttag och knappar till den komplexa ljusstyrningen, vilket gör vagnen bekväm även rent tekniskt inför natten.

Allra längst bak finns badrummet som avskiljs från sovrummet med hjälp av en skjutdörr. I badrummet finns ett elegant handfat under en stor och oval spegel som är bakgrundsbelyst. Det är snyggt även när badrumsdörren står vidöppen. Förvaringsskåp täcker den bakre väggen från handfatet ända till den vridbara toalettstolen. Sist men inte minst finns en stor och lyxig duschkabin som blir pricken över i:et i denna lyxvagn för två personer.

Den omfattande utrust­ningen imponerar och så även kontrollen av tekniken med manöverpaneler och appar. Elcentralen är lätt att nå i sofflådan.

DRAGEGENSKAPER

Det sitter en tandemaxel från Knott på vagnen som i övrigt är utrustad med stötdämpare och självjusterande bromsar samt stabilisatorkoppling mot bilens dragkrok. Originaldäcken är väl tilltagna och klarar gott och väl boggivagnens totalvikt. Precis som med alla boggivagnar beror viktfördelningen väldigt mycket på kopplingshöjden, alltså dragkrokens höjd. Om dragfordonet har en låg kula ökar belastningen på framaxeln medan dragstångsbelastningen minskar. Om det är tvärtom, högre dragkrok än dragstången på vagnen (som är exakt horisontell) så blir det mer belastning på bakaxeln och dragstången. 

När Alpina 663 HT är tom har den en vertikal last på nästan 100 kilo. Mycket på grund av det stora frontköket med mycket förvaringsutrymmen. Vid lastning är det bra att mäta och väga med just ditt dragfordon och kulhöjd för en exaktare och noggrannare balansering av lasten bakom axlarna.

Vid första anblicken ser de uppmätta värdena från testbänken inte särskilt bra ut för denna vagn, men med en totalvikt på två ton finns det nu många enaxlingar i jämförelsen, vilket till viss del förvränger resultaten.

Alpina 663 HT får inga dåliga mätvärden när man tittar noga och på vägen bakom bilen visar den att den följer dragfordonet utan problem i alla hastigheter. Den reagerar inte heller onödigt mycket på sidvind eller på andras omkörningar.

Till vänster: Alpina är en husvagn man gärna duschar i, oavsett om det finns servicehus eller ej på campingen!

Till höger: Toalett med skålliknande handfat. Snyggt men ibland svårt att hålla rent i skarven under. Härlig förvaring runtom!

Boendemiljön och rymdkänslan invändigt ger intrycket av att vara i ett lyxigt hem. Förutom fantastisk teknik finns massor av förvaringsutrymmen.

SAMMANFATTNING

Nya Adria Alpina är en husvagn som bjuder ett riktigt bekvämt boende för par som kräver viss lyx. Det uppfyller vagnen till fullo. 663 HT klarade testet från våra proffs i alla områden. Dess eleganta och genomarbetade kaross, den chica och samtidigt praktiska inredningen och den omfattande utrustningen gör att den får höga betyg av testpanelen. Sedan så ska det också nämnas att detta inte är någon budgetvagn så priset är högt, men inte orimligt högt.

Tekniska Data

ADRIA ALPINA 663 HT

Antal bäddar: 5

Chassi: Knott axlar, drag AL-KO AKS

Totallängd/bredd/höjd:
8 710/2 460/2 600 mm

Karosslängd: 7 347 mm

Invändig höjd/bredd: 1 950/2 310 mm

Totalvikt: 2 000 kg 

Tjänstevikt: 1 790 kg

Maxlast: 210 kg

A-Mått: 1 127 cm

Isoleringsmaterial: Gfk, ecoprim

Isoleringstjocklek golv/vägg/tak: 47/33/33 mm

Uppvärmning: Alde Compact 3030,
vattenburen värme inkl. golvvärme

Kylskåp: 167 liter

Spis: 3-lågig

Färskvatten: 50 liter

Gråvatten: 44 liter (invändig) 20 liter (utvändig) 

Bäddmått: queenbed 197 x 150 cm, sittgrupp 217 x 110 cm

Årsmodell: 2022

Grundpris: 544 400 kr

Hemsida: www.adria-mobil.com

1. Badrummet 

Akterbadrum i vagnens hela bredd håller hög standard med bakgrundsbelyst spegel och praktisk förvaring. Det finns inte så mycket mer att önska ens på längre resor. Separat spillvattenbehållare för duschavloppet avlastar den frostskyddade inre gråvattentanken om du duschar mycket.

2. Sängen 

En queenbed som mäter 2 x 1,5 meter är inte så lätt att rymma i en husvagn där utrymmet är begränsat. Adria löser detta med att man i 663 HT kan fälla upp huvudändan och därför passera enklare vid fotändan. Samtidigt ger det en bekväm läsposition i dubbelsängen.

3. Sittgruppen 

Den rundade soffan är stor och bekväm. Vid behov kan bordet skjutas ut så att läsfåtöljen på andra sidan mittgången kan fungera som två extra sittplatser.

4. Köket 

Under det stora frontfönstret sträcker sig köket över hela vagnens bredd. Här är matlagningsmöjligheterna bra med trelågig spis, ugn, stort kylskåp, fläkt och gott om plats för tillbehör och kaffebryggare.

5. Tekniken 

Standardutrustningen är omfattande på Alpina. Här finns vattenburen värme från Alde, ljudsystem, förberedelse för solpaneler, ugn, uppvärmd spillvattentank och mycket mer.

 

6. Förvaringen 

 

Adria har lyckats kombinera en känsla av rymd i vagnen med att också erbjuda praktiska förvaringsutrymmen. Den snygga möbellooken med vita luckor på mörk grund är tilltalande. Det gör även detaljer som nackstöden i sittgrupp och fåtölj.

7. Väggarna 

Ytterskalet är gjort av gfk och vagnen har även riktiga ramfönster och en bred entrédörr. Isoleringen är bra och alltsammans ger intrycket att Alpina är designad både för att vara snygg och praktisk vid krävande vintercamping.


Följ denna länk för virtuell rundtur av husvagnen!

Återförsäljare: www.adria-mobil.com

Det här är en upplåst Premium-artikel

Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Husbil & Husvagn, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Husbil & Husvagn storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.

Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång direkt!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.