
Känner du att du blir mer utvilad efter en helg i husbilen eller husvagnen?
Du är inte ensam. Många som har husbil eller husvagn tycker att de sover mycket bättre i sitt fritidsfordon än hemma. Detta trots att de befinner sig i ett trångt utrymme som inte är lika uppvärmt och inte har samma bekvämligheter som ett hus.
Eller kanske just därför.
Att komma ut till en miljö utan störande ljus och ljud kan främja sömnen. Det bekräftar sömnforskaren Christian Benedict som just nu är aktuell med boken Sov dig till ett bättre liv.

Christian Benedict är sömnforskare och aktuell med boken Sov dig till ett bättre liv.
Han tar ett forskningsprojekt som exempel. I det lät amerikanska och svenska forskare ett antal stadsbor leva på landet med minsta möjliga tillgång till modern teknologi. De hade ingen belysning och ingen el. Efter en tid började alla leva mer i rytm med dagsljuset. Nattmänniskor och morgonmänniskor närmade sig varandra i sina vanor – och sov bättre.
– Det går att jämföra med en husbilssituation. Man är ganska ofta någonstans ute i naturen och lever i överensstämmelse med ljus-mörkercykeln. Man har sällan en så högt utrustad husbil så att man har tillgång till samma teknik som i sitt hem, säger Christian Benedict.
Att du lever på ett mer ursprungligt sätt i ditt fritidsfordon kan med andra ord göra att du sover bättre.
– Mycket av det som vi exponeras för i en urban miljö, har en stor påverkan på sömnen, säger Christian Benedict.
Det finns forskning som visat att de som får mer dagsljus har lättare att somna och högre kvalitet på sömnen.
Något som påverkar sömnen är till exempel det blå ljuset från dator-, tv- och mobilskärmar. Skärmljuset lurar hjärnan att tro att det är dag, alltså den tid då man ska vara vaken. Och det kan leda till svårigheter att somna. I husbilen exponeras du kanske inte lika mycket för det som hemma – dessutom tillbringar du sannolikt mer tid ute än du gör hemma, vilket ”vaccinerar” dig mot skärmljuset.
– Om du laddat upp ditt dagsljuskonto blir effekten av det blå ljuset minimal. Det finns forskning som visat att de som får mer dagsljus har lättare att somna och högre kvalitet på sömnen, säger Christian Benedict.
Att vistas i naturen, som man ofta gör när man är ute med husbil eller husvagn är i sig ett slags sömnpiller.
– Naturen i sig har en lugnande effekt och det är sömnfrämjande.

Att fricampa och själv välja var du ska stå, hur ljust och hur tyst det ska vara, är bra för sömnen.
Den som är ute med husbilen eller husvagnen kan också välja var den ska stå, speciellt vid fricamping. Det är ett stort plus när du sedan ska sova.
– Det är solklart att det har en påverkan. Du har en flexibilitet att välja en miljö som matchar bra med dina sömnpreferenser. Behöver du mörker kan du ställa din husbil mörkt. En del behöver ljus i bakgrunden då kan du välja det. Behöver du extremt tystnad – då kan du stå i skogen någonstans. Det är intressant hur du kan förändra miljön för att få en bättre matchning med dina preferenser och därmed bättre nattsömn, säger Christian Benedict.
Temperaturen i en husbil kan dessvärre variera beroende på väderförhållandena och isoleringen, vilket kan påverka kvaliteten på din sömn.
Många människor sover också bättre om det inte är så varmt – och temperaturen är ofta svalare i husbilen än i ett hus eller en lägenhet. Men det behöver inte alltid vara av godo, påpekar Christian Benedict:
– Om det är för kallt kan det vara svårt att sova. Temperaturen i en husbil kan dessvärre variera beroende på väderförhållandena och isoleringen, vilket kan påverka kvaliteten på din sömn, säger han.
Något som däremot enbart är bra är det faktum att husbils- och husvagnslivet står för något positivt. Du glömmer kanske bort stress, vardag och jobb när du är ute med ditt fritidsfordon.
– Den är något du förknippar med att slappna av och bara njuta av. Det finns mycket psykologi bakom det, en slags förväntans-effekt, som leder till bättre sömn, säger Christian Benedict.

Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.