Nästa artikel
Resa utomlands länge med husbil: Detta ska du tänka på
Guide

Resa utomlands länge med husbil: Detta ska du tänka på

Publicerad 2024-02-26 08:20 (uppdaterad 2024-02-27 09:42)
Är du på väg utomlands med husbilen och planerar att vara borta en längre tid? Då finns det en hel del att tänka på innan du sticker. Här listar vi de viktigaste punkterna.
Innehåll

Tusentals husbilsägare ger sig ut på Europaresa varje år, och många stannar borta länge. När det börjar närma sig avresa kan det vara lätt att bli stressad över allt som är kvar att göra, men om du följer vår guide kan du njuta av resan i stället.

Börja hemma

Om du inte redan har din husbil som primärt boende behöver du fundera lite kring hemmet. Vem vattnar blommorna, finns det någon granne som kan se till huset och behöver posten eftersändas?

När det gäller din prenumeration på Husbil & Husvagn så kan du även läsa tidningen digitalt – klicka här för att komma igång.

Sätt gärna timers på lamporna, och det kan vara en bra idé med timers som kan slå på och av lamporna vid lite mer slumpmässiga tider än vid samma tid varje dag. Det kan tjuvarna genomskåda.

Husbilen kan behöva en genomgång innan du åker iväg på långresa. Foto: Jimmie Öbom

Kolla husbilen

Se till att ditt fordon är i bra skick och redo för många mil på vägarna. En bra idé är att läsa igenom vår guide till hur du kollar husbilen inför säsongen – där finns flera bra tips på vad du ska kolla.

  • Kolla belysningen, däcken och vatten/avlopp.
  • Gör en snabbkoll av gasolen.
  • Kupéfilter, torkarblad och spolarvätska kan också vara bra att kolla, liksom brandvarnare och 12-voltsbatteriet.

En lite mer detaljerad guide hittar du här. Vi tipsar om sex saker du behöver kolla regelbundet på ditt fordon, till exempel gasolen och kamremmen.

Ska du resa ut i Europa på vintern, missa inte vår guide till åtta viktiga saker att ta med i bilen på vinterresan. Det kan också vara smart att läsa igenom våra tips om hur du kör säkert med husbilen i snö.

Kolla försäkringen

Du behöver också titta igenom försäkringsskyddet för din husbil. Utlandsresor täcks ofta av försäkringen, men det kan finnas viktiga undantag.

Vissa försäkringsbolag kräver att du kontaktar dem och uppger om du planerar att åka utomlands med husbilen under säsongen, men du behöver inte uppge vart du ska åka eller exakt när. Läs mer om försäkring av husbil här.

Vid sidan av husbilsförsäkringen är det också bra att kolla igenom försäkringsskyddet för dig själv och din familj. Behövs någon form av drulleförsäkring eller extra reseskydd?

Kolla körkortet

Att veta vilken behörighet som gäller är speciellt viktigt för den som planerar att bege sig utomlands med husbilen. Kolla också giltighetstiden på körkortet så det inte går ut medan du befinner dig utomlands.

Det kan vara extra knepigt att hålla koll på körkortsreglerna om du ska åka utanför EU:s gränser.

Läs mer om körkortsregler när du reser utomlands här.

Att ta en färja är ett smidigt sätt att få en ”genväg” ned till kontinenten. Foto: Jimmie Öbom

Dags att åka – vägtullar, färjor och gasol

Det finns flera punkter som är viktiga att tänka på när du ska åka utomlands oavsett hur länge du ska vara borta. Dessa kan du läsa om här, men nedan kommer en snabb sammanfattning:

Hitta bästa resvägen

Vissa tycker att reseplanering är onödigt och ”kör på känsla”, medan andra vill planera resvägen in i minsta detalj. Bäst är kanske att använda en mellanväg med en blandning av båda?

  • För att hitta reseinspiration och tips om bra campingplatser och ställplatser, börja med att söka i vårt arkiv. Det finns mängder av trevliga platser att besöka!
  • När du valt ungefär vart du vill åka, ta fram en enkel resplan på exempelvis Google Maps eller Viamichelin. Dessa tjänster brukar ofta ha aktuella vägarbeten och annat inlagt, men inte alltid.
  • Många Europaresor går genom Tyskland. Bilistorganisationen ADAC har en karttjänst och olika appar som kan vara bra att ha.

Dieselpriserna skiljer sig åt en hel del mellan olika länder. Med tanke på att en husbil kan dra ganska mycket diesel om den är fullpackad och körs långa sträckor på motorväg kan du spara pengar genom att tanka på ”rätt” sida av gränsen om du åker genom flera länder.

I kartan här nedan kan du se dieselpriserna i olika länder. Skillnaderna är inte jättestora, men generellt sett är Schweiz ett av de dyrare länderna medan Tyskland är billigare. Ännu lägre är priset i Östeuropa.

Ställa på och ställa av

Många nyare husbilar har en hög fordonsskatt, men för att slippa den kan ägaren ställa av fordonet tillfälligt när det inte körs.

Men om du åker utomlands är det inte alls säkert att de svenska reglerna gäller. Husbil & Husvagn har till exempel skrivit om Gunnar Ullvén som fick påhälsning av polisen i Spanien som inte tillät att hans husbil var avställd, trots att den stått parkerad länge och inte körts på väg.

Hur länge får jag stanna?

Så länge du behåller din bostad i ditt hemland men vistas i ett annat EU-land i högst ett halvår behöver du inte registrera ditt fordon i landet du ska resa till. Fordonet kan då fortsätta vara registrerat i Sverige.

Fordon som finns utomlands under större delen av året (längre än sex månader) ska registreras i det land där de befinner sig, uppger Transportstyrelsen.

Läs mer om registreringsregler när du åker utomlands här.

Det kan vara bra att hålla koll på nödnumren i de länder du passerar på resan. Foto: Dirk Van Elslande/Creative Commons

Vad händer om någon blir sjuk?

Det är en viktig fråga. Om du eller någon du reser med blir sjuk under utlandsresan är det generellt sett enkelt att få vård i Europa, men för att undvika höga kostnader ska du söka hjälp hos en vårdgivare som är ansluten till den statliga vårdapparaten i landet.

Hur det skiljer sig åt mellan olika länder kan du läsa mer om här. 

Om du inte kan köra vidare på utlandsresan finns det bra tips i den här artikeln.

Vi har också en lista på tio vanliga sjukdomsfall på resan och hur du kan hantera dem. Du kan läsa hela listan här.

Resa ensam?

Ska du åka ut i Europa ensam? Många drömmer om att släppa allt, sätta sig i husbilen och åka ner till Europa. Utan sällskap, utan krav – med bara full frihet som sällskap. I den här artikeln kan du läsa tips från två husbilsägare som gett sig ut på långresa på egen hand. Det handlar till exempel om:

  • Våga be om hjälp – det kan även leda till att du får nya vänner.
  • Lär dig grunderna i språket, det underlättar mycket.
  • Installera ett tjuvlarm.

Tänk på utgifterna

På en lång semester är det lätt att utgifterna drar iväg. Du kan spara en hel del pengar genom att använda tips från våra läsare. Läs mer här.

Kom ihåg att stanna upp och njuta av resan! Foto: Mikael Galvér

Njut!

Sist men inte minst, passa på att njuta av alla vackra vyer, trevliga resmål och vänliga personer du möter längs vägen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.