Nästa artikel
Släpvagnsvikt i datorn
REGLER

Släpvagnsvikt i datorn

Publicerad 10 mars 2016 (uppdaterad 9 september 2016)
Många har svårt att förstå det regelverk som gäller med släpvagnsvikter. Här är en kalkylator som hjälper dig att kolla om den vagn du vill köpa får dras av din bil.
I takt med allt fler körkortsbehörigheter där både B, BE och utökad B (kod 96) spelar roll, att körkortet inte varit återkallat vissa perioder och dessutom inte alltid tydliga regler för totalvikter och tjänstevikter är det praktiskt att använda Transportstyrelsens händiga kalkylator som de har på sin hemsida.

Du behöver registreringsnumren på både bilen och husvagnen samt att du vet vilken körkortsbehörighet du har. Sedan är det bara att knappa in uppgifterna och vips så har du svart på vitt vad som gäller. Händigt som bara den om du vill vara helt säker och slippa plocka fram pappershandlingar. Inte minst om du står i försäljningshallen är det till stor hjälp.

Vi vill samtidigt påpeka att det är viktigt du kollar både total och tjänstevikt, det vill säga hur mycket du får lasta. Marginalerna är ofta mindre än de flesta tror och böterna är höga.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.