Bild
Nästa artikel
God ordning betyder inte att det blir övervikt! Denna praktiska lastram från Niltech är mycket platsbesparande.
God ordning betyder inte att det blir övervikt! Denna praktiska lastram från Niltech är mycket platsbesparande.

Överlast kan stå dig dyrt

REGLER

Att köra med överlast kan kosta en slant men vad värre är kan det även bli fråga om vårdslöshet i trafik. Detta utan att du ens förstår att du gjort något olagligt. För ibland behövs det inte mycket för att passera gränserna då böterna börjar delas ut.

Så här på höstkanten då många går och sneglar på extra tillbehör finns det anledning att kontrollera bilens handlingar för att inte ditt ekipage skall överskrida maximal lastvikt. Har du först extrautrustat ditt mobila boende kan du vara i den situationen att bara en enda extra passagerare gör att du passerar gränsen.

Många av oss gör oss alltså skyldiga till brott, till och med så allvarliga brott att åklagare blir inkopplade. Något som verkligen understryker vikten av lastkoll före resan eller kanske innan du börjar köpa spännande tillbehör till ditt mobila boende.

När det gäller hur mycket last du får ha, inklusive passagerare, tittar du på totalvikten och drar bort tjänstevikten. Differensen du får fram är det som bilen får medtaga i last.

- Många trafikpoliser ute på fältet upplever det här med överlast på husbilar och husvagnar som ett stort problem. Ofta är det så mycket överlast att vi inte får bötfälla på plats utan ärendet går vidare till åklagare, säger Anders Arvidsson, kommisarie hos trafikpolisen.

Att ärendet går till åklagare betyder med andra ord att maxlasten överskrids med mer än 50 procent vilket inte är ovanligt när det gäller fritidsfordon. För att ärendet ska leda till åtal räcker det alltså med 153 kilo för mycket om du har 300 kilo som maxlast på ditt mobila boende.

Har du för mycket last kan det även betyda att du får lasta ur saker innan du får köra vidare vilket kanske inte är så roligt. Inte minst kan det vara värt att kolla vikten innan du kör utomlands då bötesbeloppen skiljer sig kraftigt mellan olika länder.


Så vårat råd är att du åker förbi någon av de vågstationer som finns och kontrollerar hur mycket ditt mobila boende egentligen väger innan du börjar köpa tillbehör under vintern.

Däremot gör inte praktiska tillbehör som den här lastramen från Niltech att vikten blir högre, bara att du får betydligt bättre ordning på dina prylar.

I den tidigare artikel vi länkar till har du en lista på vågstationer. Kontrollera öppettider innan du åker och väger bilen!

Bötesbelopp för överlast

1-20 procent = 2 000 kronor

21-30 procent = 2 500 kronor

31-40 procent = 3 000 kronor

41-50 procent = 4 000 kronor

51 procent eller mer = åklagare kopplas in och i vissa fall kan det bli fråga om åtal för vårdslöshet i trafik

 

Källa: Polisen

Taggar: Hem, Nyheter

Kommentarer

#1
Tommy47
2013-09-29 10:27

Vågstationerna brukar vara stängda med bommar eller avstängda. Var finns öppna vågstationer?

#2
Thorsten Björkehed
2013-09-30 11:35

""Bra att detta med vikter uppmärksammans.
Husbilsklubben hade ett inslag om detta. Många blir ju lurade eller i varje fall inte uppmärksammade på detta.
med övervikt.
Åker själv Solifer action t 671 och har möjlighet till att lasta 750 kg, men många husbilar har knappast några marginaler alls.
Som sagt tack för att Ni är på alerten och ger oss " kringresande " bra info.

#3
Outsider
2014-01-20 17:27

Om du kör med din husbil under vintertiden, måste du komma ihåg, att snön på taket och under bilen ger också extravikt. Polisen tittar på bilens vikt utan att tänka på, hur stor del av vikten kommer från snön.

#4
bengan
2014-01-23 15:06

snön på taket kan med isen som blir närmast taket ställa till det även för andra, förutom att man kan åka på böter.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.