Nästa artikel
Polisen talar
INSÄNDARE

Polisen talar

Publicerad 20 juli 2016 (uppdaterad 25 oktober 2019)
I vår mailbox landade en insändare om husvagnars lastvikter. Vi har tidigare tagit upp detta ämne men denne polis visar återigen på det absurda i dagens regelverk.

Jag är husvagnsägare och tillika trafikpolis och idag jobbande som trafikutredare i Halland.
 
Jag har en husvagn Knaus 580-2003 och totalvikten är 1500 kg, tjänstevikten 1390 kg och lastvikten 110 kg.
 
Om man läser Trafikförordningen så döms förare till penningböter om man brukar fordon-släpvagn med överskridande av maximilast om föraren han eller hon kände till eller borde känt till hindret för fordonets brukande. Om detta står det i Trafikförordningen 14 kap 4§.
 
När det gäller lastvikten i mitt fall så förstår alla att detta är ”omöjligt” att hålla. Hur skall man som ägare veta vad som är tjänstevikt på en husvagn? Tjänstevikten för släpfordon är enligt Lagen om vägtrafikdefinitioner ”Vikten av fordonet i normalt, fullt driftfärdigt skick med det tyngsta karosseri som hör till fordonet”. Blir man klokare av det?
 
Man lastar husvagnen med husgeråd, hushållsmaskiner mm. Man sätter på markis med tillbehör. Man lastar kläder och andra saker man skall ha med sig. Man kanske har cykelställ och då lastar man kanske 2 cyklar. Man kanske lastar i lastutrymme förtält med tillbehör som är mycket tungt. Man har diverse verktyg. Kanske man har air-condition och centraldammsugare. TV och annan musikanläggning. Finns denna extrautrustning i tjänstevikten? All denna last ingår i lastvikt.
 
Nu är det så att om man överskrider maximilasten med mer än 20 % och blir vägd så skall polis hindra fortsatt färd. Det kostar böter och i detta fall 20 % med 2000 kr. Om man har överskridit med 41 % och mer är det 4000 kr i böter. Om man har överskridit maximilasten 100 % och högre så skall körkortet omhändertas.
 
I mitt fall med vår husvagn har jag lastvikt 110 kg. Totalvikten 1500 kg. Skulle jag bli vägd och vågen visar 1610 kg så har jag överskridit maximilasten med 100 %. 
 
Jag har kontrollerat lastvikten på några andra husvagnar Adria 563-2012  som har totalvikt 1900 kg, tjänstevikt 1710 kg och lastvikt 190 kg. Adria 663-2007 har totalvikt 1900 kg, tjänstevikt 1710 kg och lastvikt 190 kg.
 
Senare år har lastvikten blivit väldigt låg. Detta bara för att totalvikten skulle passa körkortsbehörigheten B högst 3 500 kg. Nu har reglerna ändrats så att om man har utökad B-behörighet så har man rätt att köra sammanlagd totalvikt på 4250 kg.
 
Med detta menar jag på att det är många husvagnsägare som inte vet om problematiken när man lastar husvagnen och då är ute och kör. Varför bygger man husvagnar med så låg lastvikt? I nuläget anser jag att man kunde höja totalvikten för att för att få högre lastvikt.
 
Roger Löfstedt
Trafiksektionen
Halland

Artikeln ursprungligen publicerad 2014-08-12

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.