Nästa artikel
Eldriven husbil: Så funkar tekniken som kapar utsläppen
Guide

Eldriven husbil: Så funkar tekniken som kapar utsläppen

Publicerad 27 september 2023
Många husbilsägare är nyfikna på att byta dieselmotorn mot eldrift. Men det är inte helt enkelt att göra i praktiken. Läs vår guide till eldrivna husbilar.
Innehåll

En allt större del av alla nya personbilar som säljs i Sverige är elbilar. Men på husbilssidan är läget helt annorlunda – här är det fortfarande dieselmotorer som gäller i väldigt hög utsträckning.

Hur fungerar egentligen en eldriven husbil, och hur ser framtidens modellutbud ut? Här går vi igenom grunderna och tittar framåt mot vad som är på gång.

Vad är en eldriven husbil?

En husbil med eldrift är helt enkelt en husbil där dieselmotorn bytts ut mot en elmotor och ett batteri.

Så är det åtminstone i teorin, men rent praktiskt är det lite mer invecklat än så. Basfordonet och även bodelen kan behöva designas om för att få plats med batteriet, men elmotorn är oftast mindre och betydligt mindre invecklad än en förbränningsmotor.

I en husbil med elmotor skickas kraften från batteriet till elmotorn som sedan sätter snurr på hjulen. 

Hur laddas en eldriven husbil?

Batteriet kan antingen laddas upp långsamt, till exempel över natten vid hemmet eller på campingplatsen, eller lite snabbare vid en så kallad snabbladdare längs vägen.

Bilens ”ombordladdare” klarar generellt sett 11 eller 22 kW vilket räcker bra för den som har gott om tid på sig att ladda. Vid en snabbladdare sitter laddenheten i stället i själva laddaren och inte i bilen. På så sätt blir laddeffekten betydligt högre och att förse batteriet med 20–30 mils räckvidd kan i stället ta en 30–45 minuter.

Att snabbladda ofta kan slita lite mer på batteriet än att ladda långsamt hemma.

Nyfiken på en elbil som dragbil till husvagnen? Det kan du läsa mer om här.

Iridium är en av få eldrivna husbilsmodeller. Foto: Mikael Galvér

Hur lång är räckvidden?

Det är olika för olika modeller. Alla nya elbilar som säljs har en officiell räckviddssiffra enligt en särskild mätnorm som heter WLTP. Den är ganska realistisk men stämmer ändå inte helt överens med verkligheten.

Om bilen till exempel har en räckvidd på 30 mil enligt WLTP kanske den i praktiken är 25–30 mil under optimala förhållanden och 15–20 mil annars.

Varför blir räckvidden kortare?

Batterier tycker om ungefär samma temperatur och väder som människor: soligt och 20 plusgrader. Är det regn, snö eller lägre temperatur har batteriet svårare att laddas upp. Eftersom bilens förbrukning dessutom ökar när exempelvis kupén måste värmas upp blir räckvidden kortare.

Vad finns det för eldrivna husbilar?

Flera tillverkare har visat upp eldrivna husbilsmodeller, men det är fortfarande få som faktiskt börjat rulla på vägarna.

Tittar vi på basfordonen som utgör grunden i en husbil finns exempelvis Mercedes V-klass och några andra transportbilar numera även med eldrift. Men det innebär inte alltid att även ”husbilsversionen” av basfordonet finns med eldrift.

Ett exempel på en eldriven campingbil är Tonke EQV Touring som du kan läsa mer om här. Andra exempel är WOF Iridium och Bürstner Camper Van Lineo Electric.

Här kan du läsa mer om eldrivna husbilsmodeller.

Även Peugeot har visat upp en eldriven husbil, men i mindre format. Foto: Peugeot

Vad är fördelarna med en eldriven husbil?

  • Tyst motor och mycket bättre bottendrag redan från start.
  • Inga lokala utsläpp av exempelvis koldioxid, kväveoxider och annat som kommer ur avgasröret på en dieselbil.
  • Du behöver inte bry dig om kommande miljözoner där dieselbilar kan bli förbjudna.
  • Eventuellt lägre service- och underhållskostnad över tid. Även driftkostnaden kan bli lägre eftersom du inte behöver tanka diesel, men det beror på vad priset för laddning ligger på.
  • Batteriet kommer i vissa modeller kunna användas för att driva elektronik och annat i bilen.

Vad är nackdelen med en eldriven husbil?

  • Högre inköpspris.
  • Högre tjänstevikt på fordonet.
  • Batteriet tappar lite kapacitet över tid.
  • Laddning tar längre tid än att tanka (men laddstoppet kanske går att kombinera med lunchpaus?).
  • Relativt kort räckvidd på många modeller och den blir ännu kortare på vintern.
  • Det finns också frågetecken kring materialen, råvarorna och framställningen av batterierna.

Läs också: Elbil som dragbil:"Går mjukt som siden"

Mercedes senaste elbilsmodell heter EQT ska locka familjer som prioriterar utrymmen och smarta förvaringslösningar. Den kommer även som campingbil. Foto: Mercedes

Vad är vätgasdrivna husbilar?

I den här artikeln fokuserar vi på batterihusbilar, men det finns också en annan lösning. Vissa tillverkare tror mer på så kallade bränsleceller som omvandlar vätgas till el och på så sätt driver bilen.

Dessa fordon är ännu mer ovanliga än batterieldrivna husbilar. Till fördelarna hör att tanktiden blir kortare än att ladda ett batteri och att räckvidden blir lika lång på vintern.

Till nackdelarna hör att tekniken är betydligt mindre effektiv än vanlig batterieldrift och att det än så länge finns försvinnande få vätgasmackar att tanka på i Sverige.

Kan man ladda i det vanliga uttaget på campingplatsen eller ställplatsen?

Det är generellt sett ingen bra idé. Laddbara fordon bör i så stor utsträckning som möjligt laddas med en laddbox som bland annat har överspänningsskydd. Ett vanligt eluttag på campingen är sällan anpassat för att ge den ström som behövs under lång tid för att kunna ladda husbilens högvoltsbatteri.

I framtiden lär dock fler campingplatser erbjuda fordonsladdning. Annars blir det till att snabbladda längs vägen på resan, och solcellspaneler kan också hjälpa till att driva campingprylarna när du parkerat för att inte slösa på bilens batteri.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.