Jimmie Öbom på vintercamping i Duved med sina söner för ca 15 år sedan. Kabe har vattenburen värme och Aldepannan längst ner i garderoben som fungerar lite som ett torkskåp.

Nästa artikel
Packa husbilen rätt inför skidresan
Guide

Packa husbilen rätt inför skidresan

Publicerad 14 februari 2023 (uppdaterad 14 februari 2023)

Jimmie Öbom på vintercamping i Duved med sina söner för ca 15 år sedan. Kabe har vattenburen värme och Aldepannan längst ner i garderoben som fungerar lite som ett torkskåp.

Tar du husbilen till skidorten? Här är 10 packningstips som gör resan säkrare.

Även om du inte ska åka på sportlov kanske en tur till fjällen står på listan. 

Då är det extra viktigt att tänka på hur husbilen packas. Dels på grund av vinterväglaget. Men också för att allt som hör till skidåkning är tungt: skidor, pjäxor, kläder…

Här är Husbil & Husvagns bästa råd för hur du packar husbilen. Men först några ord från Riksförbundet M om vad som också är bra att ha med när man kör långt på vintern:

– Ta med bogserlina, snöskyffel och startkablar. Ha filtar och varma extrakläder tillgängliga och ta med något att äta och dricka. Glöm inte reflexväst, helst till alla i bilen, om ni behöver röra er utanför bilen vid stopp på vägen, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

Så packar du husbilen inför skidresan:

Förvara inte all tung utrustning i garaget. Baktungt ökar risken för att köra fast.

  • Lasta inte för tungt i garaget. Skänk en tanke till axeltrycket. Lastar man 350 kilo allra längst bak i garaget så kan maximala axeltrycket på bakaxeln överskridas. Baktungt ökar även risken att köra fast i vinterväglag. Även om lastrummet ser ut att rymma ett brottarlag så finns gränser i både vikt och vikt¬ fördelning. Håller du dig under 100–150 kilo så är du hyfsat säker även om det är svårt att vara generell. Kontrollera instruktionsboken. 
  • Lämna allt massivt med “tyngd” hemmavid.
  • Handla mat på plats på skidorten, även om det är dyrare. För att minska lastvikten – och gynna orten!

Lastluckor under dubbelgolvet, som på denna Dethleffs, är perfekta att packa i.

  • Sprid ut lasten i husbilen. Surra fast den ordentligt. Det är viktigt att fördela tyngden jämnt över hela husbilen. Lasta tunga saker lågt och inte allting längst bak. Lastluckor till dubbelgolvet i mitten av bilen är perfekt till tunga drickabackar och liknande. 
  • Skippa full vattentank vid långfärd. 20 % räcker.
  • Ha aldrig fler passagerare än tillåtet. 

Carthago och några andra lyxmärken har fina utdragslådor mitt mellan hjulaxlarna.

  • Placera tyngre saker lågt, gärna mitt mellan hjulaxlarna. En del lyxmärken har utdragslådor mitt mellan hjulaxlarna. Perfekt för tyngre föremål! Finns inte detta så sträva åtminstone efter att centrera tyngdpunkten så gott det går. Lågt och i mitten alltså! 
  • Packa skidorna långt ner och spänn fast dem. Gärna med nåt mjukt omkring så de inte skadar lastutrymmets väggar. Alternativt i takbox.
  • Förvara pjäxor lågt. Ha bara lätta och mjuka plagg i överskåp under färd. 
  • Glöm inte att lägga tunga köksprodukter lågt – det gäller även i kylskåpet!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.