Nästa artikel
Så får du den ström du behöver på resan
Guide

Så får du den ström du behöver på resan

Publicerad 2024-06-05 07:00
Experten tipsar.

Räcker din strömförsörjning till det du vill använda den till? Om inte kan det bli svårt att hålla igång husbilens belysning, elcentraler, uttag, kylskåp, värmesystem och vattenpumpar, särskilt under längre resor. För att inte tala om datorer, powerbanks och mobiltelefon.

Tony Zeal är utbildningsansvarig på Ctek som tillverkar batteriladdare. Här är hans tre bästa råd:

Testa batteri till batteri-laddning!

För en optimal laddning av ditt fritidsbatteri när du reser med din husbil eller husvagn kan ett system för batteri-till-batteri-laddning vara en bra idé.

– DC/DC-laddare är utformade för att effektivt omvandla och optimera strömmen från fordonets generator eller solpanel. De är särskilt användbara eftersom de kan programmeras för olika typer av fritidsbatterier – från traditionella blybatterier till moderna AGM- och litiumbatterier – och anpassas efter dina specifika laddningsbehov, säger Tony Zeal i ett pressmeddelande.

Anpassa till ditt batteri!

Funderar du på att designa ditt eget batteri-till-batterisystem är det viktigt att tänka till före. Vilket typ av fritidsbatteri kommer du att använda, hur stort ska det vara och vilken kapacitet ska laddaren ha? Även om högre strömstyrka kan ge snabbare laddning, måste du matcha det med batteriets kapacitet och generatorns effekt för att undvika skador på sladdar och kablar. Det är särskilt viktigt för litiumbatterier, som kan hantera högre laddningsströmmar.

Välj rätt laddare!

Att välja rätt laddare är viktigt för att maximera prestanda och säkerhet.

– Om du tänker driva enklare elprylar som kräver låg effekt, exempelvis belysning, behöver du bara en enklare laddare kopplad till husbilens batteri och fritidsbatteriet. Behöver du däremot mycket ström, bör du använda en mer avancerad batteriladdare med ett reläsystem. Med en sådan lösning kan du även ladda fritidsbatteriet med en större solpanel när du står parkerad, vilket är perfekt för husbilar, säger Tony Zeal.

Här är Cteks lösningar: D250SE och Smartpass 120S
  • D250se är en 5-stegsladdare som med prisbelönt svensk teknik tillåter dubbla ingångar och är en perfekt laddare för fordon utan tillgång till elnät. Den är utformad för att fungera med smarta generatorer och solpaneler och har en temperatursensor för optimerad laddningsprestanda oavsett väderförhållanden. Den kan användas som en fristående enhet eller tillsammans med Cteks SmartPass 120S och ser till att fritidsbatteriet är konditionerat och underhållet.
  • Smartpass 120S är ett system som fungerar som en strömhanteringslösning. Det distribuerar, kontrollerar och maximerar upp till 120 ampere ström från fordonets generator och levererar ström till fritidsbatterier och utrustning. Systemet prioriterar laddning av kritisk utrustning och kan även upprätthålla en konstant effekt för fordon som är utrustade med smarta generatorer, vilket innebär att husbilens belysning, elcentraler, uttag, kylskåp, värmesystem och vattenpumpar alltid har ström.
  • När D250se och Smartpass 120S används separat förser de specifika laddningslösningar. När de kombineras ger de en smart lösning för batterihantering i husbilen. De ger dig sinnesfrid när och var du än behöver ström.

Källa: Ctek

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.