Nästa artikel
Bildextra: Alde fyller 75 år
Nostalgi

Bildextra: Alde fyller 75 år

Publicerad 2024-04-03 07:00 (uppdaterad 2024-04-03 14:26)
Titta på bilderna från jubilerande Aldes värmesystems historia – en ren nostalgitripp.

För 75 år sedan hade en man som hette Alde Rask en idé. Eller inte bara en, utan massor av idéer.

Alltså startade han ett företag med sina svågrar Erik Ohlin och Gunnar Eklund. Till en början utvecklade man bromsar för traktorer och släpvagnar och även mekaniska ben till de senare. Alde hade visserligen byggt en husvagn redan 1948, som aldrig kom i produktion. Men det var i den riktningen företaget kom att röra sig.
 

Aldes husvagn kom aldrig i produktion.

Leveranser på den tiden bilarna pryddes av den gamla loggan.

Alde Rask värmesystem gjorde succé – och syntes på löpsedlarna.

Under 1960-talet utvecklade Alde husvagnschassier och den pedalstyrda färskvattenpumpen, som säkert många känner igen från äldre husvagnar. Det var när han besökte tillverkarna som Alde insåg att det saknades ett riktigt bra värmesystem för husvagnar. Alltså satte han i gång och arbeta.

– Han ville ha en jämnare och skonsammare värme så att han kunde använda husvagnen året runt, säger Anders Ahlbeck, marknadsexpert på Alde.

 

Snygg tjej i bikini säljer värmare till husvagn.

Några år senare framhåller företaget familj och bekvämlighet i sin marknadsföring.

Det första värmesystemet för husvagnar från Alde såg dagens ljus 1966. Det var vattenburet med cirkulationspump och liknade dem som användes i svenska hem. Sedan dess har företaget utvecklat sin produkt ytterligare.

Det varma vattnet i värmesystemet leds genom husbilen.

Lilla Alde Compact 3000 lanserades 1993.

De senaste generationerna, Alde Compact 3030…

… och Alde Compact 3030 plus.

En förfrågan från en tysk husbilstillverkare som ville ha en värmepanna som kunde monteras i mellangolvet resulterade i Alde Compact 3000 som lanserades 1993. Det nya värmesystemet blev årets branschnyhet året därefter och banade väg för företagets internationella expansion. Genom åren har pannorna finjusterats och nyligen introducerades en fjärde generation: Alde Compact 3030 och 3030 plus. 

Aldes lokaler i skånska Färlöv 1961…

… och fabriken 58 år senare. Tillverkningen finns fortfarande kvar i Skåne.

Till de senare nyheterna som företaget presenteras hör Alde Flow, som förvärmer färskvattnet och ser till att det alltid finns varmt vatten i husbilen/husvagnen.

För ett par år sedan introducerades även Alde Aqua Clear, som Husbil & Husvagn fick demonsterat på mässan i Elmia – titta på videon här! Det är ett vattenreningssystem som tar bort legionella och e-colibakterier och även dålig smak och lukt på färskvattnet.

Tillverkningen sker fortfarande i Färlöv i Skåne, där Alde Rask en gång startade företaget.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.