Bild
Nästa artikel

Bil väjer själv för potthål

NYHETER

Ytterligare en spännande detalj för både trafiksäkerhet och självkörande bilar har lanserats av Jaguar och Land Rover. De håller på att utveckla en teknik som gör att bilen automatiskt ska kunna undvika gropar i vägen.

Audi har tidigare meddelat att deras framtida bilar ska kunna väja automatiskt för hinder på vägen. Nu hakar Jaguar och Land Rover på trenden och utvecklar en teknik som gör att bilen genom kameraanalys av omgivningen ska kunna upptäcka potthål i vägen och automatiskt styra runt dem.
 
I nuläget kan bilar utrustade med MagneRide per automatik justera fjädringen för att minimera stöten när gropen passeras, men utmaningen för Land Rover och Jaguar blir att kunna få fordonets system att notera potthålet långt i förväg. Informationen som samlas in ska skickas tillsammans med GPS-koordinater via en molntjänst till kommunen så att de kan reparera vägskadorna snarast. En varning ska också kunna skickas till andra bilister i närheten.
 
Om man har råkar ut för en skada orsakad av slaghål på eller intill en allmän statlig väg kan man i vissa fall ha rätt till skadestånd från staten. Trafikverket får in drygt 3 000 trafikrelaterade skadeståndskrav per år, varav hälften har med stenskott eller gropar i vägen att göra. I de fallen får cirka 5 procent ersättning.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.