Foto: Elmia Husvagn Husbil

Nästa artikel
Elmia 2023 – fler besökare och nya inslag
Nyheter

Elmia 2023 – fler besökare och nya inslag

Publicerad 12 september 2023 (uppdaterad 12 september 2023)

Foto: Elmia Husvagn Husbil

Årets mässa avslutades söndagen den 10 september och antalet besökare ökade med 2000 jämfört med förra året.

Än är inte besökarantalet uppe i rekordåret 2019:s nivåer, men likt övriga mässor efter pandemin ökar Elmia sakta men säkert. I år räknades 31 000 besökare efter att sista mässdagen hade stängt. Under 2019 landade siffran på 35 000, vilket inte är långt ifrån. Mässcampingen var dessutom fullbokad.

I år fanns 140 utställare och tillbehörstältet vår återigen på plats. Tältet, eller hall F, var kombinerat med ett nytt inslag – Destinationstorget. Där samlades bland annat olika resedestinationer och färjebolag, där fanns också en scen där ett gäng föreläsare pratade inför en intresserad publik.

– Mässan är en väldigt bra temperaturmätare på det kommande året. Många utställare upplever att intresset för det mobila livet är rekordstort och uppger att de har haft en bra respons för sina produkter på mässan, säger Klas Brandt, mässansvarig för Elmia Husvagn Husbil.

Scenen i Destinationstorget.

En annan uppskattad comeback var Oktoberfesten som återigen tog plats ute i tältet. Bandet som spelade skulle senare även inleda den "riktiga" oktoberfesten nere i München. Stämningen var minst sagt hög under festkvällarna.

Andra nya inslag var Influencerhörnan och en livepoddinspelning. Stora Husbilspodden sände live under lördagen i Lobby Syd. Vi pratade med ett av poddparen, Gunilla och Micke, inför sändningen.

Kopplat till mässan har Elmia Husvagn Husbil genomfört en branschundersökning. Den visade att nyförsäljningen har minskat i år men att branschen har en fortsatt hög omsättning. Det beror på den stora efterfrågan av begagnade husbilar och husvagnar som omsätter miljarder.

Stundtals många besökare i gångarna.

Husvagnsbranschens Riksförbunds ordförande Per Nilsson var nöjd med mässdagarna på Elmia.
– Jag tycker årets mässa visar att den betyder väldigt mycket för väldigt många. Att vi har en stark branscharena som Elmia Husvagn Husbil är viktigt, säger Per Nilsson.

– Branschen har inte någon oro för framtiden. Återförsäljarna upplever att intresset för det mobila livet är större än någonsin. Det bekräftas också av högtrycket på landets camping- och ställplatser, säger Klas Brandt, mässansvarig.

Nästa års mässa kommer hållas 11–15 september.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.