Par som går i mässhall med Rapido
Nästa artikel
Elmiamässan öppen: "Chans att hitta drömfordon”
Nyheter

Elmiamässan öppen: "Chans att hitta drömfordon”

Publicerad 7 september 2022 (uppdaterad 8 september 2022)
Par som går i mässhall med Rapido
Nu visas senaste husbils- och husvagnsmodellerna för 2023 på Elmia i Jönköping. Det kan vara enda chansen att se dem. Här är anledningen.

Det ligger en härlig känsla av optimism i luften när Husvagn och Husbil öppnar på Elmiamässan i Jönköping.

För första gången sedan 2019 är mässan i gång som vanligt. Märken och handlare som Kabe, Hobby, Adria, Forsbergs och Bengt i Örekelljunga med flera visar upp 2023 års modeller – och lite till.

– Det är kul att vara tillbaka, säger Klas Brandt, marknadsansvarig på Elmia Husvagn Husbil. Det är här, på Elmia, som kunderna kan se de produkter som finns och lägga beställningar i god tid.

Han tror att mässan blir extra viktig när det är brist på demofordon och leveranstiderna är långa. Det är här man kan se och beställa sitt drömfordon.

– Vi säger att om du är kund och har bestämt sig för att titta efter en van då är det här du gör det. Man tar sitt beslut, man gör det på mässan, man gör det hos en återförsäljare här, säger Klas Brandt.

– Jag tror det är vad många går igång på: Chansen att hitta sitt drömfordon!

Klas Brandt, marknadsansvarig för Elmia Husvagn och Husbil.

Jag tror det är det många går igång på: Att de hittar sitt drömfordon!

Försäljningen av fritidsfordon går visserligen ner, jämfört med förra året, men det beror på en enig bransch på komponentbrist och problem med leveranserna av chassis. Inte på att kunderna är ointresserade. Tvärtom.

Det visar en undersökning som Elmia låtit göra inför mässan.

– Handlarna tror att 2022 landar något lägre än fjolåret, men att det ändå blir ett fantastiskt resultat. Men i stort sett alla uppger att brist på nya fordon har varit ett hinder för försäljning. De menar att de hade kunnat sälja 20 procent mer, om tillverkarna haft möjlighet att leverera, säger Klas Brandt.

Istället köper många begagnat. Hittills i år har sju av tio fordon som sålts varit begagnade. Många gånger säljs de innan handlarna ens fått in dem på lagret.

När branschen får sia om 2023 är tonen fortsatt optimistisk. Man tror att 2023 blir ett bra år med en ökning av husbilsförsäljningen med 3,5 procent och en lätt minskning för husvagnsförsäljningen, minus 3,5 procent jämfört med  2022.

 Vi vet att svensken i gemen är beredd att satsa pengar på sin fritid och semester, säger Klas Brandt.

Ställplats precis intill mässan.

Elmia tror också att många besökare i år precis har upptäckt det mobila livet. Därför satsar mässan extra mycket på föreläsningar som riktar sig till nybörjare, så som: Hur väljer jag rätt camping vad ska jag tänka på när jag köper husbil?

Nytt för i år är också att man valt att gräva där man står och informerar om mysiga resmål i Småland, istället för mer exotiska som Moseldalen och Portugal.

– Man blir ju lite hemmablind, säger Klas Brandt och skrattar. Men de som kommer hit kommer ju från hela Sverige.

Han vill gärna slå ett slag för sin hemtrakt, ett stenkast från mässan.

– Jag är Huskvarnabo så naturligtvis tycker jag man ska besöka Huskvarna fabriksmuseum och Smedbyn. Men annars tycker jag man ska åka till Glasriket som på något sätt är Småland i kubik och sedan åka till Vimmerby och titta på Emil i Lönneberga.

Kabe visar ett brett sortiment på Elmia.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.