Nästa artikel
Knaus, Tabbert och Weinsberg: Senaste nytt på Elmia
Nyheter

Knaus, Tabbert och Weinsberg: Senaste nytt på Elmia

Publicerad 6 september 2022 (uppdaterad 9 februari 2023)
Vi har tjuvkikat på några av nyheterna från Knaus, Tabbert och Weinsberg som kan komma till Elmia.

I slutet av augusti var Husbil & Husvagn på plats på Caravan Salon i Düsseldorf.

Att gå på den stora tyska mässan är som en försmak av vad som komma skall på husvagns- och husbilsmässan på Elmia. Och nu är det bara timmar kvar tills den öppnar, klockan 10 på onsdag 7 september.

Redan nu kan vi berätta att Knausgruppens svenska importör Bergholms har med sig mängder med heta nyheter till Jönköping. Några tjuvkikade vi på i Düsseldorf.

Så här ser nyheterna ut:

 

Tabbert Pep Pantiga 390 WD

Lätt som en plätt, tillverkad för elbil är Tabbert Pep Pantiga 390 WD. Med en totalvikt på 1500 kilo, varav maxlasten utgör 309 kilo, är tanken att den ska kunna dras av elbil. Den är kanske främst tänkt för ett aktivt par, som vill ut på tu man hand och göra saker. Totallängden är 6220 mm, längden inuti är 4200 mm.

I den här nätta vagnen kommer du rakt in till allt. Kök till vänster, toalett rakt fram och sittgrupp och säng till höger

Inredningen är enkel och stilren. I köket, precis intill dörren, finns gott om plats för den som tycker om att laga mat, både vad det gäller avställningsytor och svängrum. Eltemat fortsätter där, med induktionshäll. Kylskåpet är placerat på andra sidan dörren.

Sittgruppen har ljust grå dynor och sängen utgör en vägg på dagtid. På kvällstid fälls den ner över sittgruppen. Toaletten är liten med fräsch i vitt och ljust trä – precis som resten av vagnen.

Weinsberg X-Cursion Van 500 MQ

Weinsbergs X-Cursion Van på VW, T6.1 visades i två varianter på Caravan Salon i Düsseldorf. En med ingång bak – en lite annorlunda planlösning, som vi både filmat och skrivit om.

Men den finns även i en mer konventionell husbilsmodell, som också har några finurliga lösningar. Det här är en liten, kompakt husbil, endast 5880 mm lång. Nästan på gränsen till plåtis, men som ändå ger husbilskänsla. Kanske för den som funderat på plåtis, men inte riktigt är där ännu?

Weinsberg X-Cursion Van 500 MQ har bodelsdörren precis bakom förarhytten, precis som det brukar vara. Rakt fram finns en liten soffa, så cirka fyra personer får plats när framsätena snurras runt. Ovanför förarhytten finns en fiffig enkelbädd som går att dra ut – och TV:n är så smart placerad att den då hamnar i bäddens fotände. Man kan alltså titta på den både från förarsätena och från extrabädden.

Längst bak finns generösa långbäddar och ett hygienutrymme förstås. Duschen är placerad "under sängen", som måste fällas undan när den ska användas. Tvålågig spis som sitter ihop med diskhon och rätt bra arbetsyta på kylskåpet som är placerat vid dörren. Tyvärr går det bara att öppna åt ett håll.

Knaus Azur 500 FU

En riktig skönhet är Knaus Azur 500 FU, som presenterades på mässan i Düsseldorf.  

Den känns fräsch, modern och praktisk. Redan när man kliver in och ser köket förstår man vad man har att vänta sig. Stilrena vita lådor och träluckor för kontrast och värme. En trelågig spis har prioriterats framför arbetsutrymmet – smart med stänkskydd på väggen intill spisen för övrigt. Ett rejält kylskåp, på 133 liter, fullbordar köksdelen.

Längst fram finns sovavdelningen, med handfat, speglar och skåp öppet vid sängen.Det skapar rymd och är också snyggt utfört. Det kan dock vara lite svårt att hålla fräscht runt handfat som står ovanpå en bänk – risk för slitage ganska snart. Plus för att det finns mycket förvaring: Hyllor, skåp och krokar. Skönt att ges en chans att minimera reseröran som lätt uppstår.

Ett mörkt draperi eller snarare skjutdörr avskärmar sovdelen från resten av vagnen. I bakänden finns en generös hörnsoffa som har en modern utformning och snygg ljusgrå nyans som kontrasterar mot de mörkgrå väggarna. Den går att bädda till en säng som ger ytterligare två sovplatser.

Det här är inte en av de små vagnarna, som var så populära i Düsseldorf, utan har en totalvikt på 2000 kilo. Längd och bredd inne i husvagnen är 5280 mm respektive 2160 mm. Men så är den också som en kompakt semesterlägenhet och fungerar för hela familjen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.