Nästa artikel
Ford godkänner HVO i Transit
NYHETER

Ford godkänner HVO i Transit

Publicerad 10 september 2019 (uppdaterad 11 september 2019)
Nyproducerade Ford Transit, som även används som basfordon till husbilar, har nu fått klartecken att de kan köras på HVO med bibehållen garanti.
Diskussionen om HVO i dieseldrivna bilar har varit på tapeten ett tag men uppmärksammades extra i april 2019 när Volvo godkände att vissa av deras nyproducerade bilar kunde köras på detta bränsle som betraktas som mer miljövänligt än gängse diesel. Det görs gällande att bränslet kan sänka utsläppen av koldioxid med upp till 90 procent jämfört med vanlig diesel. Nu meddelar även Ford att deras Transit och Custom som producerats i juni 2019 eller senare kan använda HVO.

De miljöpolitiska målen som satts upp är att Sverige år 2030 ska ha minskat koldioxidutsläppen med 70 procent när det gäller inrikes trafik. Till viss del finns dock motstridiga målsättningar då övergången från diesel till bensin, som blivit följden av restriktioner för dieseldrivna fordon på grund av utsläpp av kväveoxider, medför en ökning av koldioxidutsläppen. Ännu så länge spelar eldrivna bilar med batteri en marginell roll och även batteritillverkningen har utsatts för kritik då produktionen orsakar inte försumliga mängder koldioxidutsläpp. När det gäller basordon till husbilar finns i praktiken inga alternativ till diesel.

Ford Sverige blir det första landet i Europa som godkänner sina transportbilar för HVO.

Hör alltid med din handlare om just den motorvariant och årsmodell du har är godkänd. Risken finns annars att eventuella garantier inte gäller för skador orsakade av felaktigt bränsle. Fiat Ducato är hittills inte godkänd för att köras på HVO.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.