Nästa artikel
Frankia Now har prisbelönt inredning
Nytt 2024

Frankia Now har prisbelönt inredning

Publicerad 2024-01-31 07:00 (uppdaterad 2024-02-02 11:09)
Trångt om härligheten är det inte – för halvintegrerade Frankia Now har designats för rymd!

Visst ser Frankia Now trevlig ut exteriört, men det är när man kommer in i bilen som det står klart varför den fått pris i EIA, European Innovation Award. Kanske inte så konstigt, eftersom det är just inredningen som prisats.

Häng med för en koll i ett av de mest genomtänkta halvintegrerade fordonen som visades på CMT i Stuttgart 2024.

När den drygt 7 meter långa Frankia Now (7050 mm) designades var ”rymd” ledordet. I den här husbilen skulle det inte kännas trångt och kyffigt, utan som i en liten stuga eller hotellsvit, om du så vill. Målet var att tänka helt nytt.

– De började med en blankt papper, säger säljaren som demonstrerar finesserna för mig.

Han framhåller att utrymmet mellan köket och bad/dusch är hela 80 centimeter. För att åstadkomma det har köket krympts, det är inte lika djupt som standardköket i en husbil. Men för att kompensera det har Frankia jobbat med att skapa andra arbetsytor.

Köksskåpet har till exempel en utdragbar hylla, där det står en espressomaskin i visningsexemplaret. Men den kan också användas som arbetsyta, försäkrar killen. Även förvaringsboxen på andra sidan dörren har en yta som är stadig och hård nog för att användas när man lagar mat – eller fixar något annat, kan man gissa.

Och det är inte det enda. Med några snabba handgrepp går det att dela upp förvaringsboxen. Vips finns två kuber som kan användas som pallar, till fötter eller extra gäster, vid sittplatsen. Flexibelt och mysigt.

För att öka känslan av rymd har man också valt att minska antalet överskåp. I stället finns flera infällda hyllor i väggarna. Och allt går i samma nyanser: grafitgrått och lejongult. Det lejongula står ett manchestertyg på väggarna för, som inte bara ger en varm atmosfär utan också ska ha ljuddämpande och isolerande effekt.

Höjden inne i bodelen är 2130 millimeter, även under takbädden, som finns ovanför sofforna. Det är med andra ord liten risk att man slår i huvud och höfter när man rör sig i husbilen. 

Badrummet har utfällbar duschvägg, takfönster, snygg lamelldörr och känns inte jättetrångt. Det är lika snyggt, och av allt att döma funktionellt, som resten av husbilen.

Längst bak finns långbäddarna som kan byggas ihop till en dubbelbädd. Ett litet minus till stegen, som ger ett rangligt intryck. Till höga bäddar känns det alltid bäst med en rejäl trappa. 

Här finns inte särskilt mycket skåp, men den bristen kompenseras i viss mån av ett ordentligt garage och av den smarta torklåda som finns på utsidan. Den är någon meter lång och uppskattningsvis 30–40 centimeter djup och har avrinning. Med andra ord en perfekt plats att lägga blöta kläder och skor som man inte vill ta in i husbilen. Smart tänkt, Frankia!

Frankia Now 2024

Basfordon: Fiat Ducato, 140 hk
Mått (L/B/H): 7050/2360/3050 mm
Totalvikt: 3500 kilo
Bältade platser: 4
Sängplatser: 4

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.