Nästa artikel
Kabe Novum: Lättviktare för B-körkort
Stockholm 2024

Kabe Novum: Lättviktare för B-körkort

Publicerad 2024-03-16 07:00 (uppdaterad 2024-03-19 13:16)
Lagom för två är Kabe Novum – en ovanlig modell som visas på Stockholmsmässan.

Kabe Novum har visats på Elmia och funnits i två år – men den är fortfarande ovanlig ute hos återförsäljarna.

Särskilt  lilla, lätta Kabe Novum 750 T med en totalvikt på 3500 kilo, men även Kabe Novum 750 LGB som är något större. Båda visas just nu på Stockholm Husvagn Husbil.

– Den har ett lättare chassi framtaget i samarbete med AL-KO. Finns i standardutförande och i Royalutförande, med uppgraderad utrustning. Men den går även att få på heavychassi och då kan man utrusta den mer, säger Jimmy Busch, platschef på M & M Caravane i Bro som visar runt i husbilen.

– Men med lightschassit är man mer begränsad i tillval. Man kan inte välja allt på listan om man vill hålla den på 3,5 ton.

Den som vill ha takbädd får med andra ord tänka till lite extra. Tyngden gör att man måste begränsa hur mycket övrig extrautrustning man väljer.

Hemtrevlig lättviktare

Det doftar inbjudande av skinnklädseln inne i Kabe Novum 750 T. Skåpen känns gedigna, köket är trevligt och badrummet ska vi inte tala om.

Det här är den verkliga lättviktaren, med en totalvikt som innebär att den får köras med B-körkort, alltså 3500 kilo. Längden är 7440 millimeter och bredden 2390 millimeter och höjden 2905 millimeter. Den halvintegrerade husbilen är med andra ord nätt, men inte plåtiskompakt.

Anledningen stavas långbäddar och badrum längst bak som ökar på längden, men också komforten. Det här är med andra ord en husbil för par som vill ha en hemliknande husbil.

Priset man får betala är lastutrymme. Lastvikten är 480 kilo och det finns inget stort, yttre garage. Istället finns förvaring under bäddarna, som delvis kan nås utifrån, som Jimmy Busch demonstrerar på bilderna.

Generöst garage

Storebror Kabe Novum 750 LGB är snäppet större. Inte så mycket på längden där den slår sitt syskon med ynka fem centimeter – den är 7445 millimeter lång. Däremot har den en totalvikt på 4500 kilo.

I exemplaret vi tittar in i finns såväl långbäddar som takbädd. Den är också uppbyggd som en klassisk husbil: Med toalett och dusch före sovrummet.

Framför allt finns det ett stort garage och lastvikten är generös: 1480 kilo. Perfekt för den som vill ha med sig elcyklar på resan – eller kanske en liten båt. Extra plus till uteduschen, speciellt för alla oss hundägare som är glada att kunna skölja av sandiga och leriga husdjur innan de hoppar in.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.